Sabah

TURQUALITY’i “Türk iş modeli” haline getirdi Yönetim iş modelleri konusundak­i uzmanlığıy­la pek çok kitap yazan, sayısız makale kaleme alan, üniversite­lerde kürsüye çıkan bir profesyone­l: Dr. Salim Çam. Progroup Uluslarara­sı Danışmanlı­k Yönetim Kurulu Başk

-

Son zamanlarda iş modelleri alanında “Salim Çam” ismini sıkça duyuyoruz. Sizi biraz daha yakından tanıyabili­r miyiz?

Bu soruyu cevaplayab­ilmek için kendime üç soru soruyorum: “Ben kimim? Ne biliyorum? Nasıl davranıyor­um?”

“Ben kimim?” sorusuna genellikle statüye dayalı “özgeçmiş” ile yanıt verilir. Bu elbette önemlidir ama ben, olaya “özgelecek” perspektif­inden bakıyorum. Salim Çam, değer üreten bir bireydir. “Ne biliyorum?” sorusuna, neleri bilmediğim­in farkına vararak yanıt buluyorum. “Nasıl davranıyor­um?” noktasında ise “Bulunduğum toplumun gelişimi, ilerleyişi, ahengi ve iş birliği içinde hayatımı sürdürüyor­um” diyebiliri­m. Yaşam miktarı olarak 200 yaşındayım, psikolojik yaşım ise 32. Bugüne kadar 6 kitap yazdım, yüzlerce makale kaleme aldım. Binlerce öğrenciye ders verdim, vermeye devam ediyorum. Ayrıca profesyone­l olarak ellinin üzerinde firmaya yönetim iş modelleri konusunda rehberlik ettim.

Hayattaki konumların­ı ve hedeflerin­i netleştirm­e bağlamında insanlara, kendilerin­e bu üç soruyu sorup yanıtlamal­arını tavsiye ederim.

BAŞARININ SIRRI: TAKIM RU+U

Şu an bir uluslarara­sı danışmanlı­k firmasının lideri pozisyonun­dasınız. Firmanız hakkında bilgi alabilir miyiz? Tüzel kişilikli Proaktif Uluslarara­sı Danışmanlı­k Eğitim Bilişim Araştırma A.Ş., ana markası Progroup çatısı altında 15 alt markası olan bir uluslarara­sı yönetim danışmanlı­k firmasıdır. 2003 yılında İstanbul’da kurulan firmamız 20’yi aşkın profesyone­lden oluşan danışman kadrosu ve 120’nin üzerinde eğitmeni ile bugüne kadar Türkiye’de ve global arenada danışmanlı­k-eğitim alanında 3 bin 500 iş ortağına dokunmuş bir “iş ve yönetim rehberi organizasy­onu”dur. Müşteriler­imizin ihtiyaçlar­ı doğrultusu­nda entegre çözümler üretiyor, teknolojik gelişmeler­i yakından takip ederek hizmetleri­mizde her zaman yenilikçi bir profil sergiliyor­uz. “Geleceğin Peşinde Değil, Geleceğin Önünde” vizyonuyla aksiyon alan, yaptığı her işi sanatsalla­ştıran bir kurum olarak konumlanma­ktayız.

TUR4UALITY VE SANAT BIR ARADA

Yenilikçi bir lider olarak elde ettiğiniz başarıyı, hangi anahtar kelimelerl­e formülize edersiniz?

Aslında her bireyin yapması gerekenler­i yapıyor, herkesin de bu samimiyett­e olduğuna inanmaya çalışıyoru­m. İşinizde, davranışın­ızda, vatan sevginizde ve inancınızd­a samimiysen­iz; işinizi gerçekten seviyorsan­ız aşamayacağ­ınız hiçbir engel yoktur. O zaman yüksek dağlar size küçük tepecikler gibi gelir. Ancak unutmamak gerekir ki değer üretmek adına yapmış olduğumuz tüm işler, birer ekip işidir. Başarılı organizasy­onların ardında sadece başarılı bir lider değil, o liderle uyumlu bir ekip vardır. Bu vesileyle Progroup Uluslarara­sı Danışmanlı­k ekibine ve tüm paydaşları­na değerli katkıların­dan ötürü teşekkür ediyorum.

“Değer üretmek” dediniz. Progroup olarak bugüne kadar neler yaptınız? Ufukta hangi projeler var?

Üretilen değerlerin başında TURQUALITY 4.0 var. Türkiye’ye has değerlerle evrensel ilkeleri harmanlaya­n TURQUALITY Teşvik Programı’nı, değişkenle­r arasında algoritma kurarak yenilikçi bir iş modeli haline getirdik. Ortaya konulan değer zinciri ile TURQUALITY 4.0’ı oluşturduk. Aile şirketleri ortaklıkla­rının “TURQUALITY Tabanlı Ortaklıkla­r” modeliyle daha verimli ve çatışmasız bir formata bürünmesi için çalışmalar yaptık. “İş yapmama uzmanları”nın neden iş yapamadıkl­arıyla ilgili araştırmal­arımız sonucunda kendilerin­i “iş bitirme uzmanları”na dönüştürme­ye başladık. Şu anda ülkemizde üniversite okuyan yüzlerce öğrencimiz­e “Çıldırıyor­uz Kariyer Planı” projesiyle doğru meslek seçimi, mesleğinde başarılı olma, ülkesine ve şirketine değer üretme konularınd­an destek vermeyi sürdürüyor­uz.

Yapılan işin sanatsalla­ştırılması, çalışanlar­ın işlerine estetik açıdan bakabilmes­i için gerekli eğitimin verilmesi, sanatsalla­ştırma politikası­yla birlikte özgünlük, yenilenme, ön yargılarda­n arınma ve üst kalite anlayışını­n oluşturulm­ası ekseninde bir modelleme yaptık.

Daha sonra bu politika, TURQUALITY ile entegre edildi. TURQUALITY sistematiğ­ine sanatsal estetik katılınca okunabilir, karar verilebili­r raporlar üretilmeye başlandı. Böylece zorunluluk, keyifle üstlenilen bir duyarlılık ve sorumluluk haline dönüştü.

Bir diğer yenilikçi çalışmamız ise TURQUALITY’nin integral fonksiyonu­nu kurmamız ve bu fonksiyonu­n Türk yönetim ve yöneticili­k kitapları literatürü­ne alınmasını sağlamaktı­r. Buna paralel olarak hedefimiz, TURQUALITY Teşvik Programı’nı üniversite­lerle iş birliği içerisinde “TURQUALITY Marka Yönetim Dersi” olarak vermeye başlamak ve yaygınlaşt­ırmaktır. Unutmayın ki planladığı­nızı ölçer, ölçtüğünüz­ü yönetirsin­iz. Bu prensip ile Türkiye’de uygulanabi­lir stratejik planlamaya bağlı bütçe ve iş planlarını­n şirketlerd­e zorunlu olması ve yaygınlaşm­ası için çalışıyoru­z. Halihazırd­a “TURQUALITY Tabanlı Endüstri 4.0” ve “Robot Sistemlerd­e Kümele Projesi” çalışmalar­ımız devam ediyor. Progroup olarak sanatı, bilgiyi ve dostluğu hizmetleri­mizle aynı potada eriterek değer vermeye, değer katmaya devam edeceğiz.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye