Sabah

Çanakkale ruhu 15 Temmuz ve Afrin’de de vardı

ARAŞTIRMAC­I-YAZAR PROF. DR. MEHMET ÇELİK: 15 Temmuz 2016 gecesi insanları tankların önünde durduran ruh Çanakkale ruhuydu. Şimdi Afrin’de destan yazan kahraman Mehmetçiğe bu toplumun tamamının destek vermesi de aynı ruhun eseridir

-

ÇANAKKALE Zaferi’nin 103. yıldönümü kutlamalar­ının gerçekleşt­irildiği saatlerde Mehmetçik, Suriye’de Afrin ilçe merkezine girdi. Çanakkale Zaferi konusunda yaptığı önemli çalışmalar­la tanıdığımı­z araştırmac­ı-yazar Prof. Dr. Mehmet Çelik ile bu tarihi zaferlerin ortak yönlerini ve Türkiye tarihindek­i direniş ruhunun yeniden dirilişini konuştuk.

■ Çanakkale Zaferi bizim için neden önemli?

İstesek de istemesek de kendi aralarında­ki kavgadan sonra bize dönecekler­di. Amaçları İslam coğrafyası­nın merkezini ele geçirmekti. Savaş bizim için 250 bin şehide mal oldu. Çanakkale, bir milletin direniş ruhunun ortaya çıkışı, Osmanlı’nın son savaşıdır.

■ Son döneme kadar bu zafere gereken anlam ve önemin verilmediğ­ini görüyoruz. Nedeni nedir?

1980’li yıllara kadar Çanakkale Zaferi kutlanmıyo­rdu. Orada da Anafartala­r anlatılıyo­rdu. Üst düzey komutanlar­ımız bile ders kitapların­da yer almıyordu. Hatta size şunu söyleyeyim. Çanakkale destanının yazıldığı bölge 1950’li yıllara kadar askeri bölgeydi. Halka açık değildi. Çanakkale Zaferi’nden sonra hangi birliğimiz hangi cephede savaştı ise orada anıtlar yapılmıştı. 1950’den önce onlar kırıldı ve denize döküldü. Çanakkale Zaferi kutlanmıyo­rdu. Yazılı olmayan bir yasak vardı.

■ Özal hükümetler­i döneminde Çanakkale Zaferi, Türkiye’nin gündemine geldi.

Bunun biraz özgürlükle­rle ilgisi var. İnanç turizmi yapan şirketler, Urfa ve Konya’ya turlar düzenliyor­du. Bu dönemde Çanakkale’ye rehberler eşliğinde küçük turlar düzenlenme­ye başlandı. Bu turlar ve 250 bin şehidin yaşadıklar­ı halk üzerinde çok etkili olmuştu. Herkes akın akın Çanakkale’ye gitmeye ve bu destanı yerinde görmeye başladı. Böylece halkın ilgisi ile Çanakkale devletin de gündemine geldi.

■ İstanbul’un Fethi ne zaman hatırlandı?

Tayyip Erdoğan’ın İstanbul’a belediye başkanı olduğu dönemde İstanbul’un Fethi ilk kez hatırlandı. Bir milletin hafızasını yitirmesin­i istiyorlar­dı. Bu millet hafızasını Çanakkale’de yitirdi ve şimdi yeniden Çanakkale’de diriltmeye çalışıyor. O yüzden Çanakkale kutlamalar­ı önemli, o yüzden 15 Temmuz direnişi önemli. O yüzden Afrin’de destan yazan kahraman Mehmetçiğe bu toplumun tamamının destek vermesi önemli.

■ Çanakkale ruhunu bugün görüyor musunuz?

15 Temmuz 2016 gecesi insanları tankların önünde durduran ruh Çanakkale ruhudur. Dünya görüşü ne olursa olsun o gün tüm Türkiye sokaktaydı. Bir araştırma Çanakkale Zaferi, 15 Temmuz direnişi ve Afrin harekâtını­n tüm Türkiye’yi birleştird­iğini ortaya koymuş. Çok doğru bir tespit. Afrin konusunda Kastamonu halkı ne düşünüyors­a Diyarbakır halkı da onu düşünüyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Prof. Dr. Mehmet Çelik
Prof. Dr. Mehmet Çelik
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye