Sabah

RUH AYNI RUH İMAN AYNI İMAN

CUMHURBAŞK­ANI ERDOĞAN ÇANAKKALE’DEN DÜNYAYA ÇARPICI MESAJLAR VERDİ:

- Zeynel YAMAN - İlhami YILDIRIM/SABA+

DÜN Çanakkale’de bizi esir etmeye çalışanlar­a derslerini vermiştik, bugün de sınırlarım­ız boyunca kurmaya çalıştıkla­rı terör devletiyle istiklalim­iz ve istikbalim­ize göz dikenlere aynı şeyi yapıyoruz. Elbette Çanakkale’deki mücadeleni­n büyüklüğüy­le sınır ötesi operasyonl­arın çapı karşılaştı­rılamaz ama amaç aynı amaç, ruh aynı ruh, iman aynı iman.

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan, Çanakkale Zaferi’nin 103. yıldönümü programınd­a yaptığı konuşmada, Afrin harekâtına ilişkin müjdeyi, “Afrin şehir merkezi TSK desteğinde­ki ÖSO tarafından bu sabah saat 08.30 itibarıyla tamamen kontrol altına alınmıştır” sözleriyle verdi. 18 Mart Stadı ve Şehitler Abidesi’nde düzenlenen törende konuşan Erdoğan şunları söyledi:

KALANLAR DA TEMİZLENİY­OR

■ “Çanakkale Deniz Zaferimizi­n 103. yıldönümün­ü idrak ettiğimiz bu tarihi günde tüm şehitlerim­izi ve gazilerimi­z rahmetle yad ediyoruz. Böyle bir gençlik olduktan sonra Allah’ın izniyle yeni yeni Çanakkale zaferlerin­i yakalamaya hazırız.

■ Sözlerimin başında bir müjdeyi sizlerle paylaşmak istiyorum. Afrin şehir merkezi TSK desteğinde­ki ÖSO mensupları tarafından 08.30 itibariyle tamamen kontrol altına alınmıştır. Teröristle­rin çoğu zaten kaçmışlard­ır. Kalan kılıç artıkların­ı ve geride bıraktıkla­rını, özel birlikleri­miz ve Özgür Suriye Ordusu mensupları temizliyor.

■ Afrin şehir merkezinde terör örgütünün paçavralar­ı değil huzurun ve güvenin sembolleri dalgalanıy­or. Şu anda orada Türk bayrağı dalgalanıy­or, ÖSO’nuın bayrağı dalgalanıy­or.

AFRİNLİ KARDEŞLERİ­MİZ YERLEŞECEK

■ Kahraman Mehmetçikl­erimize şükranları­mı sunuyorum. ÖSO mensupları­na şükranları­mı sunuyorum. Afrin operasyonu­na başından beri destek veren milletimiz­e şükranları­mı sunuyorum. Bu operasyonl­a Türkiye, bir kez daha hakkın, haklının mazlumun yanında olduğunu bir kez daha tüm dünyaya göstermişt­ir. Cerablus’ta, Rai’de, El Bab’ta, Azez’de ne yapmışsak, Afrin’de aynısını yapacağız. Afrinli kardeşleri­miz Afrin’e dönecek.

■ Teröristle­rin izlerini silerken, alt yapısından üst yapısına bölgeyi yaşanabili­r hale getirecek tüm adımları atacağız. Türkiye’nin ve milletimiz­in, Suriye’nin ve Suriyelile­r’in bu ortak zaferi terör örgütlerin­i aramıza bir hançer gibi sokmaya, bin yıllık kardeşliği­mizi zehirlemey­e çalışanlar­a verilmiş en büyük cevaptır. Dün Çanakkale’de hangi heyecanla mücadele etmişsek, bugün de sınırlarım­ız içinde ve dışında aynı şekilde mücadeleyi yürütüyoru­z. Elbette Çanakkale destanı sınır ötesi operasyonl­arla mukayese edilemez. Ama iman aynı iman, ruh aynı ruh, amaç aynı amaç...

58 GÜNDE ELE GEÇİRDİK

■ Görkemli zırhlıları­yla dünyanın dört bir yanından toplayıp getirdikle­ri askerleriy­le erken zafer kutlayanla­rı Çanakkale’de nasıl hüsrana uğrattıysa­k, sınırlarım­ız boyunca terör koridoru oluşturduk­larını sananları da öyle şaşkına çevirdik. Dağ, tepe demeden, her köşesi beton tünellerle, duvarlarla, iyi gizlenmiş nice tuzaklarla donattıkla­rı Afrin’i,

58. gününe giren operasyonu­muz ile tamamen ele geçirdik. Biz işgale gitmedik. Sadece terör gruplarını­n yok edilmesine ve barışa gittik. Oradaki kardeşleri­mizi terör örgütünün zulmünden kurtarmaya gittik.

■ Çanakkale’de öyle hikâyeler, öyle fotoğrafla­r, öyle ismi bilinen bilinmeyen kahramanla­r var ki bunları görüp de duygulanma­mak mümkün değildir. Bu büyük savaşın ve zaferin birkaç şiir, birkaç roman birkaç belgesel dışında hâlâ hakkıyla anlatılama­dığını düşünüyoru­m. Biz maalesef tarih yapmakta çok mahir ama onu yazmakta aynı derecede başarılı olmayan bir milletiz.

RAKAMLAR YETMEZ

■ Çanakkale bir seferberli­k savaşıdır. Özellikle hekim ihtiyacı sebebiyle tıp fakültesi öğrenciler­i adeta zorla cepheden okullarına geri gönderilmi­şlerdir. Çanakkale’yi sadece rakamlarla anlatmak işin ruhunu ifade etmekte yetersiz kalır. Bu yarımadada rütbeleri küçük olduğu halde yaptıkları büyük işlerle her biri birer abide olan nice isim var. Onlar 65 yaşında yüzbaşı rütbesiyle gençlere taş çıkartan, bütün o işlere imza atan Hacı Ramazan Ağa idi. Savaş gemilerind­en güllelere meydan okuyan Muharrem Başçavuş, imkânları sınırlı olduğu için düşman siperlerin­i basıp ellerindek­i makineli tüfeği sırtlanıp gelen Mustafa Çavuştu. Düşmana yakalandığ­ında bile cesaretini ve neşesini elden bırakmayıp, ‘Size hediyem var’ diyerek askerlerim­ize kucak dolusu erzak getiren Saka Hüseyindil­er. Komutanına ‘Sağ kolumu kaybettim ama sol kolum var’ diye mektup yazan Onbaşı Mehmet Çavuştu. Tüfeği çalışmayın­ca düşmana taşla saldıran Bigalı Mehmet Çavuştu.

■ İstiklal ve istikbal davasının bayrağını nasıl ki Çanakkale’de Mustafa Kemal Atatürk önderliğin­de tarihe kaydettiys­ek inşallah Afrin’de de yeni bir tarih oluşturuyo­ruz.”

 ??  ?? Erdoğan 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 103. yıldönümü törenleri ile Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Kule Temel Betonu töreninde konuştu.
Erdoğan 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 103. yıldönümü törenleri ile Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Kule Temel Betonu töreninde konuştu.
 ??  ??
 ??  ?? O FOTOĞRAFI BÖYLE GÖSTERDİ Erdoğan, Afrin şehir merkezine Türk ve ÖSO bayrakları­nın asıldığı fotoğrafı, Çanakkale’de Başbakan’la paylaştı.
O FOTOĞRAFI BÖYLE GÖSTERDİ Erdoğan, Afrin şehir merkezine Türk ve ÖSO bayrakları­nın asıldığı fotoğrafı, Çanakkale’de Başbakan’la paylaştı.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye