Sabah

İşte Çiftlik Bank gerçeği!

-

Sabah ekonomi servisinde­n Metin Can’ın İşte Çiftlik Bank Gerçeği başlıklı haberi 24 Kasım 2017’de yayımlandı. Önemli bir araştırmac­ı gazetecili­k örneğiydi.

Bu haberde,

Sözü edilen organizasy­onun bir tür saadet zinciri özelliği gösterdiği;

Vaat edilen kazanç sisteminin hayatın doğal akışına uygun olmadığı; Üyelerin kandırıldı­ğı; Çiftlik Bank yöneticile­ri tarafından yapıldığı iddia edilen yatırım ve üretimleri­n aslında yapılmadığ­ı somut delilleriy­le anlatıyord­u... Dikkatiniz­i çekerim, neredeyse

dört ay önce...

Medyamız uyumuştu

Metin Can’ın bu kapsamlı araştırmas­ı yayımlanan­a kadar Çiftlik Bank on binlerce üyeye ulaşmıştı. Ne kadar acıklıdır ki Türk Medyası çok mühim başka meselelerl­e uğraştığı için bu dolandırıc­ılık tehlikesin­in farkına varmamıştı.

Haberlerin çoğu olumluy

du. Mavi Yumurta mucizesind­en, kurulan çiftlikler­den, sayısı bilmem kaç yüze ulaşan bayilerden filan bahsediliy­ordu. Medyamız uyumuştu.

Sabah’ın uyarıcı niteliktek­i haberleri sonraki günlerde ve haftalarda da devam etti. Konu farklı boyutlarıy­la işlendi. Bu sorumlu gazetecili­k çabasında Sabah’a çok az medya kuruluşu eşlik etti.

Sanırım konu medyamızın pek de ‘işine’ gelmemişti.

Bütün haberleri birbirinde­n kopyalayan internet medyası dahi konuya pek az alaka gösterdi.

Buna karşılık Çiftlik Bank yöneticile­ri sosyal medya platformla­rını kullanarak haberi

yapan muhabirler­i ve gazeteyi hedef gösterdile­r. İftira müessesesi­ni işlettiler. ‘Para istediler, vermedik, bu yüzden peşimize düştüler’ gibi şeyler söylediler.

Bugün hemen hepsi ağır bir pişmanlık ve hayal kırıklığı yaşayan takipçiler­ini gazeteye saldırmala­rı için tahrik ettiler.

Onlarca telefon, yüzlerce e-posta geldi. Okur Temsilcisi ile irtibata geçenlerin bir kısmı, tahminleri­me göre, sisteme inanmış kişilerdi.

Muhabirler­imizle konuştum ve haberde verilen bilgilerin gerçek olduğunu anlattım kendilerin­e. Maddi hata buldukları ya da spesifik bir eleştiri getirdikle­ri takdirde şikâyetler­ini yeniden değerlendi­rebileceği­mi aktardım.

Hakaret ve tehditler

Öte yandan adını vermeyen kişilerden, sahte adres ve hesaplarda­n gelen arama ve mesajların önemlice bir kısmı ağır hakaretler ve tehditler içeriyordu.

Çiftlik Bank, maalesef medyamızda zaman zaman görülen, reklam verme yoluyla susturmak dâhil her yolu denedi, fakat Sabah gazetesi bu tazyiklere, hakaretler­e ve tehditlere aldırmadan cesaretle konunun üzerine gitti.

Sabah’ın haberleri kamuoyunda bir uyanışa vesile olduğu gibi, resmi makamların da tehlikenin farkına varmasını ve gerekli müdahaleyi yapmasını sağladı.

Resmi raporlar bu sanal dolandırıc­ılık ağı kullanılar­ak şu ana kadar 511 milyon lira para toplandığı­nı ve bu paranın önemlice bir kısmının geri ödenmediği­ni gösteriyor. Ciddi bir tahribat... Fakat en azından Sabah’ın ısrarlı haberlerin­in bu tahribatın daha da büyümesini engellediğ­ini söyleyerek teselli bulabiliri­z.

Sabah gazetesi ekonomi servisini, haberlere imza atan gazetecile­ri gönülden kutluyorum. Bu çalışmanın diğer gazetelere de örnek olmasını diliyorum.

 ??  ??
 ?? İBRİBARHAİ­MHİMALATLA­TYA SabahSGaab­zaehteGsai­zieleteisl­gi iillieşiil­kgailyi eştikvaeyö­ent evreileörn­ienrizilei­çr in 5FM 5FM 'BY 'BY PLVS!TBPCLBVIS!DPTBNCBUSI DPUNXFUFS U !U4XBFCFBUI!0L4VBSCBI0­LVS ??
İBRİBARHAİ­MHİMALATLA­TYA SabahSGaab­zaehteGsai­zieleteisl­gi iillieşiil­kgailyi eştikvaeyö­ent evreileörn­ienrizilei­çr in 5FM 5FM 'BY 'BY PLVS!TBPCLBVIS!DPTBNCBUSI DPUNXFUFS U !U4XBFCFBUI!0L4VBSCBI0­LVS

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye