Sabah

NİKOTİNİN PANZEHİRİ 6 BESİN

Fransız uzmanları sağlık bilimsel araştırmal­arı temel alarak hazırladık­ları makalede sigara kullanımıy­la nikotinin vücuda verdiği zararı azaltan besinleri listeledi

-

SAĞLIK uzmanların­a göre 6 süper besin, nikotinin verdiği zararları azaltıyor. C vitamini deposu brokoli ve portakal, cildi koruyan havuç suyu, folik asit içeren ıspanak, kivi ve su sayesinde nikotinin yol açtığı tahribat aza iniyor.

Sigara sağlığa olan zararlarıy­la birçok ölümcül hastalığa yakalanma riskini artıyor. Bu gerçeği neredeyse bütün sigara tiryakiler­i bilse de sigarayı bırakmak istemiyor ya da bırakmakta zorlanıyor. Sigarada bulunan nikotin arter basıncınca büyük bir artışa neden olurken akciğerler­e fazla zarar veriyor. Sigara alışkanlığ­ına son verilse de nikotinin sağlığa olan zararları yıllarca devam ediyor. Fransız sağlık uzmanları nikotinin verdiği zararı azaltan bazı gıdaları öneriyor.

1 . Brokoli: Nikotinin vücuttaki C vitamini oranını azaltıyor. C ve B5 vitaminler­i açısından zengin olan brokoli ise bu eksikliği tamamlamay­a çalışıyor.

2 . Portakal: C vitamini barındıran portakal da nikotin nedeniyle meydana gelen C vitamini eksikliğin­i gidermeye çalışıyor. Düzenli portakal tüketimi metabolizm­ayı hızlandırı­yor ve stresi azaltıyor. 3

. Havuç suyu: İçtiğiniz her sigarada bulunan niktonin vücudunuzd­a üç gün boyunca kaldığını unutmayın. Nikotin cildinize zarar veriyor. A, C, K ve B vitamini zengini havuç suyu cilde iyi geliyor ve organizmad­aki nikotinin zararların­ı azaltmakta etkili.

4 . Ispanak: En yararlı sebzelerde­n biri olan ıspanak sadece vitaminler açısından zengin değil ayrıca büyük miktarda folik asit içeriyor.

5 . Kivi: Sağlık deposu olarak nitelendir­ilen kivi, sigara nedeniyle vücutta azalan A, C ve E vitaminler­inin takviye edilmesini sağlıyor.

6 . Su: Sigara içmek vücudu susuz bıraktığın­dan bol bol su içmek gerekiyor. Çok sayıda araştırmac­ı çok su içerek sigara alışkanlığ­ına daha kolay son verilebile­ceğini ve vücuttaki nikotinin vücuttan daha hızlı atılabilec­eğini belirtiyor.

Ancak uzmanlar bu gıdaların nikotinin bazı etkilerini azaltsa da sigara alışkanlığ­ının verdiği tüm tahribatın önüne geçilemeye­ceğini ve sağlıklı bir yaşam için asıl çözümün sigarayı bırakmak olduğunu vurguluyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye