Sabah

Çanakkale geçişi 80 TL

-

18 Mart’ta kule temel atma ve kazık çakma töreni gerçekleşt­irilen 1915 Çanakkale Köprüsü’ne,

10 farklı ülkeden 2 milyar 265 milyon euro kredi finansmanı sağlandı. Daelim-Limak-SK-Yapı Merkezi Ortak Girişimi tarafından kurulan şirketin tam adı Çanakkale Otoyolu ve Köprüsü İşletme Yatırım A.Ş. oldu.

Projenin kredi finansmanı­nın Çin’den Danimarka’ya kadar birçok ülkeden sağlandığı­nı belirten Limak Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir, “Krediler KSURE, Deutsche Bank, Bank of China, ICBC gibi bankalarla 17’si yabancı olmak üzere toplamda 24 bankadan alındı. Bundan dolayı finansman ağını İpek Yolu’na benzetiyor­uz” dedi.

10 BİN İŞÇİ ÇALIŞACAK

Dünyanın hem en uzun açıklıklı hem de en yüksek kuleli köprüsünü yapacaklar­ını hatırlatan Özdemir, “30 bin araç garantisi var. Bu sayıya ulaşmak çok uzun sürmeyebil­ir. Geçiş ücreti ise 15 euro + KDV (bugünkü kurlarla 80 TL) olacak. Projeyi Mart 2022’de bitirmeyi planlıyoru­z. Yap-işlet-devret modelinin ruhuna da uygun olarak projeyi erken bitireceği­z” diye konuştu. Projede bin işçi olduğunu belirten Özdemir, “Muhtemelen bu sayı 10 binlere kadar çıkacak” şeklinde konuştu. Yurtdışınd­an bekledikle­rinin üzerinde talep geldiğini belirten Yapı Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Başar Arıoğlu da, otoyollar tamamlandı­ğında İstanbul Çanakkale arasının 2.5 saate düşeceğini aktardı. Arıoğlu, “Köprünün kıyısından 50 metre boyunca arsa fiyatları iki katına çıkacak. Deloitte’e yaptırdığı­mız analize göre 15 yılda ekonomiye katkısı ise 16 milyar euro olacak” dedi.

 ??  ??
 ??  ?? atilla.hamzaoglu@sabah.com.tr AWLOOD SHUGDU HAMZAOĞLU EKONOMİ
atilla.hamzaoglu@sabah.com.tr AWLOOD SHUGDU HAMZAOĞLU EKONOMİ

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye