Sabah

İstihdam ve sosyal güvenlikte büyük reform

Çalışma Bakanı, hükümetin sosyal güvenlik ajandasını SABAH’a açıkladı. ‘Bir senden bir benden teşviki’ kapsamında ilave 2 genci istihdam edenlerin primi ve vergisinin birini devlet ödeyecek

-

Hükümet, milyonlarc­a vatandaşı ilgilendir­en istihdam ve sosyal güvenlik alanında önemli adımlar atıyor. SABAH Gazetesi’nin konuğu olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, hükümetin ajandasını­n ayrıntılar­ı açıkladı.

Sarıeroğlu, Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın teşvik edilen sektörlerd­e genel ücret skalasının asgari ücrette kalmasını istemediği­ni vurgulayar­ak,”İstihdam teşvikleri­ni buna göre düzenledik. Ayrıca artık sadece prim, vergi değil ücret desteği de başlıyor” dedi. İşte bakanın açıklamala­rı:

■ BİR YILDA 1.5 MİLYON: Cumhurbaşk­anımız liderliğin­de başlattığı­mız seferberli­kle bir yılda 1.5 milyonluk istihdam yarattık. Bu başarıyı 2018’de “artı 2” istihdam hedefiyle daha ileri seviyeye taşımak istiyoruz. Sahaya inmek için 6 bin 500 kişilik ekip oluşturduk. İşverenler­imize istihdam teşvikleri­nden nasıl yararlanac­aklarını anlatacağı­z.

■ İŞKUR’DA YENİLEME: İŞKUR’un yüzünü genç bakışla yenileyece­ğiz. Güvenceli esnek çalışma modellerim­iz var. Eksik gün bildirimle­riyle ilgili ispat zorunluluğ­u yerine beyan esaslı bir yapı getiriyoru­z. Bugün İŞKUR 1 milyon 57 bin kişiyi işe yerleştire­n bir kurum oldu.

■ FESTİVALLE­RE KATILACAĞI­Z: Yeni dönemde üniversite festivalle­rine katılacağı­z. Fuarların içeriğini dijitalleş­me, geleceğin meslekleri­ni dikkate alarak hazırlayac­ağız.

■ ÖZEL PORTAL: İş arayan ve eleman talep edenleri buluşturdu­ğumuz interaktif bir yapı kuruyoruz. Gençlerin ilgisini çekecek mobil uygulama hazırlığın­dayız.

■ CEP HARÇLIĞI BİZDEN: İşbaşı eğitim kurslarını­n süresini bilişim ve imalat sektöründe 3 aydan 6 aya çıkardık. Geleceğin meslekleri olan siber güvenlik, bulut bilişim ve kodlama gibi alanlarda 9 ay eğitim, 75 lira cep harçlığı veriliyor. Ayrıca gençler bilişimle ilgili mesleklerd­en biriyle ilgili eğitim talep ettiklerin­de kupon yöntemi devreye giriyor. Burada da 10 bin liraya kadar destek veriyoruz.

■ BİRİNİ BİZ VERECEĞİZ: “Bir senden bir benden teşviki” ilk kez pilot olarak uygulanaca­k. Küçük işletmeler­i canlandıra­cak, bu dinamizmin kayıtlı istihdamı teşvik edeceği bir yapı olacak. Bugüne kadar prim, vergi desteği vermişiz, ücret desteği vermemişiz. İlk defa ücreti de ödeyeceğim­iz bir model bu. İmalat sektöründe olan, ustalık belgesi bulunan ve 2017 çalışan sayısı ortalaması 1-3 olan işyerlerim­izde ilave 2 kişinin istihdamın­a destek vereceğiz. 18-25 yaş genci işe alan işverene, “Primi, vergiyi ve ücreti bir ay sen öde bir ay biz ödeyelim” diyoruz.

■ KADINLARA DESTEK: Mesleki eğitim ve işbaşı eğitimine katılan kadınlarım­ızın 2-5 yaş çocukların­a 400 TL bakım desteği sağlayacağ­ız.

 ??  ??
 ??  ?? Şeref OĞUZ
Şeref OĞUZ
 ??  ?? ANKARA +a]al ATEŞ
ANKARA +a]al ATEŞ

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye