Sabah

‘16 YILDA 4 MİLYAR FİDAN DİKTİK’

-

Amerika’nın Başkanı Trump’ın Suudi Arabistan’ın veliahdı Muhammed Bin Salman’la birlikte görüntüler­ini izlerken bir kez daha “İyi ki bizim toprakları­mızdan da fışkırırca­sına petrol çıkmamış” dedim kendi kendime...

Kimi zengin ediyorlar?

Bu petrol eğer demokrasis­i olmayan ülkelerin toprakları­ndan çıkıyorsa, doğan zenginlikt­en halklar fazla yararlanmı­yorlar. Ya teokratik BAŞYAZI monarşiler ya da askeri diktatörle­r petrol gelirlerin­e sahip çıkıyorlar. Sonunda birilerini­n yazdıkları senaryolar gereğince bu petrol zengini rejimler bölgelerin­deki komşuları ile boğazlaşıy­orlar. Neticede bütün petrol paraları ABD’nin ve Avrupa’nın silah üreticiler­ine gidiyor.

Trump’ın gösterisi

Önceki gün Beyaz Saray’da Suudi veliahdını ağırlayan Trump’ın Suudilere yaptıkları silah satışıyla ilgili hazırladığ­ı kartları göstermesi, bu gerçeği yine kanıtladı. Petro dolarlarla birlikte anılan Suudi rejiminin ABD’nin müttefikli­ğini ve korumasını petro-dolarlarla aldığı silahlara borçlu olduğu bir kez daha ilan edildi.

Sağılma olayı mı?

İran yönetimi Suudi-Amerikan ilişkileri­nin petrol paraları ile alınan silahlara bağlı olmasını “Kendini ABD’ye sağdıran inek” diyerek alaya alıyormuş. Kim kimi sağıyor tartışmala­rı arasında Trump, Suudi kraliyetin­e yapılan silah satışların­ın ABD’de en az 40 bin istihdam sağladığın­ı grafikle gösterdi.

Kanada da sağmış

Meğer Suudilerin petrol paralarını silaha çeviren tek ülke ABD değilmiş. Kanada’nın Suudi Arabistan’a Light Armoured Vehicles-LAV (Hafif Silahlı Araçlar) tipi askeri araç satışıyla ilgili detaylar ilk kez basına yansıdı. Bu arada “hafif silahlı” askeri araçların bir bölümünün aslında “ağır silahlarla” donatıldığ­ı vurgulandı. Harper hükümeti döneminde satışına karar verilen 15 milyar ABD doları tutarındak­i askeri araç satışının detayları da CBC’nin haberiyle ilk kez gün yüzüne çıktı.

Bakalım bu kural tanımaz Suudi veliahdı ABD’den kadınların kullanacağ­ı askeri araçları satın alıp, bunların “Ilımlı İslam” projesinin bir parçası olarak da sunar mı?PEaUOaV#VaEaK

 ??  ??
 ??  ?? FRP WU IaFHERRN FRP PHKPHWEaUO­aV VaEaK
FRP WU IaFHERRN FRP PHKPHWEaUO­aV VaEaK
 ??  ?? MHKPHW BARLAS
MHKPHW BARLAS

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye