Sabah

08 Türbülanst­a yol almak

-

22 MART 2018 PERŞEMBE ünya, çok kAtmAnlı çatışmalar­ın, FArklı BoyuttAkI savaşların ve vAHşIlEşmE­yE BAşlAyAn rekabetin pençesinde, risklerle dolu bir geleceğe yol alıyor. KorumACılı­k rüzGârı, serbest ticaretin yerini alırken gelişen ekonomiler için ABD kAynAklı yEnI yAptırımlA­r, tErör BElAsıylA BüyümEyE sEt vurmAlAr artıyor.

Türkiye bir yandan bu trend içinde kendi yüksEk BüyümE kulvArını inşa ederken diğer yanda ArtAn JEopolItIk rIskIylE pArAlEl ağırlaşan ekonomik sorunların üstesinden gelmeye çalışıyor. Biliyoruz ki çözülEmEyE­n HEr EkonomIk sorun, bir süre sonra sosyAl sorunA Dönüşür ve bu da başta EnFlAsyon ve IşsIzlIk olmak üzere yEnI proBlEmAtI­klEr doğurur.

Hükümet özellikle IstIHDAm ve çAlışmA BArışının korunmAsı adına, özel sektörün patronajı ve sendikalar­ını da işin içine katarak, yoğun müCADElE veriyor. FAzlADAn 1 IstIHDAm, başbakanlı­ğı sırasında bizzat Cumhurbaşk­anı RECEp TAyyIp ErDoğAn’ın fikriydi. 2009’daki küresel krize karşı “tEğEt GEçECEk” sözünün tAmAmlAyıC­ı projesiydi.

O dönemde kriz teğet geçmiş fakat fazladan istihdam, GEçEn yılı beklemişti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı JülIDE SArıEroğlu’nun arkadaşımı­z HAzAl AtEş’e yaptığı açıklamala­r, hükümetin çıtayı daha da yükseltere­k “IlAvE 2 IstIHDAm” yoluna girdiğini gösteriyor.

Bunun anlamı, türBülAnst­A yol AlAn DünyADA Türkiye ekonomisi, yüksek büyümesini, IstIHDAmlA Dost ve kAtmA DEğEr üzerinden yürüyecek. “BIr SEnDEn BIr BEnDEn”, son derece AklA yAtkın ve IyI Düşünülmüş BIr tEşvIk yöntemi olacak. KOBİ’lErE BEşErI sErmAyE AlAnınDAn CAn suyu niteliğind­eki bu adımın, özellikle yEtIşmIş ElEmAn sıkıntısı çeken sektörler IçIn Atılım vEsIlEsI olacağına inanıyorum.

Şimdiye dek prIm, vErGI desteği verilirken şimdi üCrEt DEstEğI vermenin mantığı şu: KAyıtlı vE nItElIklI IstIHDAmı özEnDIrIp, ürEtImIn HızınDAn GErI DüşmEmEk...

Biliyoruz ki ülkesi savaşta, BArışA korIDor açmak için ZEytIn DAlı’nı gitmesi gereken yere kadar götürecek ordumuzun, Güçlü EkonomIyE ihtiyacı var.

ZAFEr, HAzırlığı sEvEr ve BAkAn JülIDE SArıEroğlu’nun topluma sunduğu envanter, bu hazırlığın yapıldığın­ın işareti...

seref.oJX]@sabah.com.tr

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye