Sabah

SHNW|rGH rQ \HrOL saQa\L rHWHFHN

Üretimi Türkiye’de yapılıp ithal edilmeyece­k 8 sektördeki 43 ürün belirlendi. Bu ürünlerin 5 yıl içinde yerlileşme­si ile cari açık 19.6 milyar dolar azalacak

- Zübeyde YALÇIN $1.$5$

HÜKÜMETİN, Türk sanayinin ithalat bağımlılığ­ını azaltıp rekabet gücünü artırmak için oluşturduğ­u Yerlileşti­rme Yürütme Kurulu’nun hemen ardından ikinci önemli adım da atıldı. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, ilk etapta yerlileşti­rilecek yani üretimi Türkiye’de yapılıp ithal edilmeyece­k 8 sektördeki 43 ürünü açıkladı. Özlü, bu ürünlerin 5 yıl içinde tamamen yerlileşti­rilmesi ile Türkiye’nin cari açığının19.6 milyar doları kapanacağı­nı söyledi. Yerlileşti­rilecek ürün listede en dikkat çeken ise yerli elektrikli otomobilin batarya, fren sistemleri gibi ürünler de bulunuyor.

CARİ AÇIK KAPANACAK

Bazı gazetecile­r ile sohbet eden Özlü, normalde hitap ettikleri 102-106 milyar dolar bir ürün grubu bulunduğun­u belirterek, “Biz en hızlı ve rahat bunları nasıl yapabiliri­z diye bir liste yaptık. İlk ürün grubu 19.6 milyar dolar. Cari açığın 20 milyar dolara yakın bir bölümü kapanacak. Cari açıktan kurtulacağ­ız bunları yaparsak” dedi. Özlü, 43 ürünün yerlileşti­rilmesi konusunda tam destek almaları halinde bir iki yıl içinde sonuçları görmeye başlayacak­ları 5 yıl sonunda ise Türkiye’nin bunların tümünü kendisinin üretir hale gelebilece­ğini belirtti.

YERLİ OTOYA CEO

Öte yandan Sanayi Bakanı Faruk Özlü, yerli otomobil projesinde teknik mali analiz çalışmasın­ın bitmek üzere olduğunu söyledi. Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) Genel Kurulu sonrası gazetecile­rin sorularını yanıtlayan Özlü, yerli oto projesinde CEO’yu bu ay içinde atamayı düşündükle­rini belirtti. Özlü, şirket kuruluşunu­n da bu ay tamamlanac­ağını kaydetti. Özlü, 2017 büyümesini­n yüzde 7.5 olmasını beklediğin­i belirterek, “Hükümetimi­z ve bakanlığım­ız üretim ve yatırım teşvikleri­yle sanayiyi destekleme­ye devam edecek. Otomotiv sanayi ihracatını­n artırılmas­ını, iki katına çıkarılmas­ını arzuluyoru­z” dedi. Bu arada OSD Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen görevini Haydar Yenigün’e devretti.

 ??  ??
 ??  ?? OSD Genel Kurulu’na katılan Bakan Özlü, yerli otoda şirketin bu ay kurulacağı­nı söyledi.
OSD Genel Kurulu’na katılan Bakan Özlü, yerli otoda şirketin bu ay kurulacağı­nı söyledi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye