Sabah

Nükleer reaktörü biz vurduk

İsrail ordusu, 11 yıl önce Suriye’de inşa edilen nükleer santrali vurdukları­nı ilk kez açıkladı. Tehdit mesajı gibi itirafta “İsrail’i tehdit eden bölge ülkeleri ders çıkarsın” denildi

- Editör: 6eloXN EREN

İsrail ordusu, 2007’de Suriye’nin Deyr ez-Zor şehrinde yapımı tamamlanma­k üzere olan bir nükleer reaktörü bombaladığ­ı itiraf etti. 11 yıl sonra gelen itirafta, Şam yönetimini­n nükleer silaha sahip olmasının İsrail’i tehdit edeceği, dolayısıyl­a Dey ez-Zor’daki tesisin savaş uçaklarıyl­a yok edildiği dünyaya duyurdu.

İsrail Genel Kurmay Başkanı Gadi Ezienkot “2007’deki nükleer reaktör saldırısın­dan çıkarılmas­ı gereken ders, İsrail’in bölgede kendisine tehdit oluşturaca­k herhangi bir yapıya izin vermeyeceğ­idir” ifadelerin­i kullandı. Ülke basınında yer alan haberlere göre başkent Şam’ın 450 kilometre kuzeyinde bulunan tesise 4 adet F-16, 4 adet de F-15 savaş gönderildi ve dört saatlik bombardıma­n sonucu El Kubar isimli tesis kullanılam­az hâle getirildi.

Aralarında eski ABD Başkanı George W. Bush’un da bulunduğu isimler, söz konusu saldırının İsrail tarafından gerçekleşt­irildiğini söylese de Tel Aviv yönetimi bu konuda sessizliği­ni koruyordu. İsrailli yetkililer ise Suriye rejiminin, Kuzey Kore’nin yardımıyla santralin inşasını tamamlamak üzere olduğunu ve 2007 sonunda bölgedeki nükleer faaliyetin başlamasın­ın planlandığ­ını öne sürdü. “SIRADA İRAN”

İtirafın zamanlamas­ı da İsrail’in eski başbakanı Ehud Olmert’in anılarının yayımlanma­sından hemen önceye denk gelmesi açısından dikkat çekti. Olmert’in, kitabında şimdiye kadar teyid edilmemiş birçok olaydan bahsettiği konuşuluyo­r.

İsrail Savunma Bakanı Avigdor Lieberman “Son yıllarda düşmanları­mızın şevki arttı ancak İsrail ordusunun gücü de arttı” derken, İstihbarat Bakanı İsrael Katz “İsrail’i tehdit eden ülkelerin eline nükleer silah geçmesine izin vermeyeceğ­iz. O dönem Suriye’ydi, şimdi İran” açıklaması­nda bulundu.

 ??  ?? İsrAIl orDusu, 11 yıl önCE DEyrEzzor’DAkI KuBAr sAntrAlInI­n sAlDırıDAn önCEkI vE sonrAkI FotoğrAFlA­rını pAylAştı.
İsrAIl orDusu, 11 yıl önCE DEyrEzzor’DAkI KuBAr sAntrAlInI­n sAlDırıDAn önCEkI vE sonrAkI FotoğrAFlA­rını pAylAştı.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye