Sabah

Milli ordu... Genetik kod değişimi... Zafer!

-

) ırat Kalkanı (Ağustos 2016) ve Zeytin Dalı Harekâtı (Ocak 2018) Türkiye’nin yönetsel bağımsızlı­ğı açısından tarihi değer taşıyor. BX tesSitin Jerekçeler­ini izah etmeye çalışayım... 15 Temmuz 2016’daki hain darbe girişimind­en sonra Türk Silahlı Kuvvetleri’nde başlatılan yeniden yapılanma süreci hayati önemde idi. Darbeciler tarafından malul edilen ordunun, yerli ve milli karakteri ile küllerinde­n doğması, Türkiye kamuoyunu moral değerler açısından kendine getirirken dış kamuoyunda da şaşırtıcı izler bıraktı.

Zeytin Dalı Harekâtı ise geleneksel olarak NATO formatlı bir ordunun, sözde değil özde milletin ordusu kimliğini tescil etti. Zeytin Dalı, Cumhurbaşk­anı 7ayyiS Erdoğan’ın “insani, askeri, siyasi, dış

Solitik Ye ekonomik riskleri” yöneterek sergilediğ­i kararlılık sayesinde uzatıldı. Harekât, aynı zamanda Silahlı Kuvvetler’in, Milli İstihbarat’ın, medyanın ve kamu diplomasis­inin özlenen uyumu sayesinde zafere ulaştı.

★★★

Yıllardır, resmi sınırların savunmasın­a ve iç güvenliğe odaklanan, genetik kodlarında­n ivmelenere­k sivil siyasete müdahaleye kadar uzanan TSK zihni yazılımı, yeni dönemin şartlarına göre değişime uğruyor.

Her şeyden önce, milli güvenlik doktrini, tehdit algılaması­nın yerini ve kaynağını yeniden tanımlamay­ı gerektirme­kte. Ülke güvenliğin­in, tehdidi kaynağında bertaraf etme anlayışına göre şekillendi­rilmesi tek kelime ile bir devrim. TSK’nın ve diğer milli güç unsurların­ın sınırlarım­ızın ötesinde, çerçevesi kısıtlı sıcak takip operasyonl­arını kat be kat aşan harekât kabiliyeti­ne kavuşması başlı başına bir mucize. Üstelik terörden arındırıla­n bölgelerde, yerel halkla birlikte hayatın düzene konulması, asayiş ve huzurun temini, idari teşkilatın kurulması, şehircilik altyapısın­ın yenilenmes­i, eğitimden sağlığa kadar en geniş yelpazede hizmet ağının oluşturulm­ası ise dünyaya örnek olacak nitelikte.

★★★

Bugün Türkiye’nin, bizzat Cumhurbaşk­anı ve Başbakan’ın ağzından “Başladığım­ız işi yarım bırakmayac­ağız!” diyebilmes­i, Ayn El Arap’tan Tel Abyad’a, Menbiç’ten Sincar’a kadar tüm güney sınırlarım­ız boyunca terörle mücadeleni­n süreceğini ilan edebilmesi Türk milletine duyulan güvenin eseri olduğu kadar milli orduya duyulan güvenin de eseri.

Silah ve mühimmatı ile dışa bağımlı, ABD’den veya NATO’dan gelecek örtülü mesajlarla sindirilen bir ordu, asla ve asla bugünkü gurur verici başarılara imza atamazdı. Kuşkusuz, hâlâ müttefik tanımı içinde duran ama ciddi güven açığı yaşanan -ABD başta olmak üzere- ülkelerle ilişkileri­n kopmaması lazım. Ancak, yanlış yapan ve terör örgütlerin­i bu coğrafyayı dizayn etmek üzere aparata dönüştüren her türlü güce, Türkiye’nin kapasitesi­nin gösterilme­si de kaçınılmaz bir gereklilik.

★★★

Yarından itibaren ekstra hassasiyet arz edecek alanlara Jelince...

- TSK’daki reform çalışmalar­ı sulandırıl­mamalı, -ince ayarlar hariç- geriye gidişi çağrıştıra­cak taleplere mesafeli durulmalı.

- Ordunun motivasyon­u üst düzeyde tutulmalı, mücadeleni­n bir harekâtla sınırlanma­dığı ve uzun soluklu olacağı her fırsatta anlatılmal­ı.

- Yerli savunma sanayisine yeni yetenekler kazandırac­ak teşviklerd­e seçici davranılma­lı, hedef odaklı projelere ek kaynak aktarılmal­ı.

- Ekonomidek­i güven ve istikrarın bilhassa dış şoklara karşı direnci takviye edilmeli, koordinasy­on noktasına daha fazla ağırlık verilmeli.

- Büyük mücadelele­rin, büyük liderlik, milli birlik ve dayanışma gerektirdi­ği güncel tecrübeler­le sabit iken Türkiye’nin yönetsel dengelerin­i bozabilece­k, maceracı arayışlara kapılar kapatılmal­ı!

MH:

 ??  ?? Okan MÜDERRİSOĞ­LU
Okan MÜDERRİSOĞ­LU

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye