Sabah

Memura çifte izin müjdesi

İşçiler için uygulanan yarı zamanlı çalışma memur anne-babalar için de başlıyor. Başbakanlı­k’a gönderilen düzenlemey­le anne-babalar çocuklar okula gidene kadar aynı anda yarım mesai yapabilece­k

- (GLW|r: 'LOHN *h1*gR Tasarım: SHoLO .A<A

Yüzbinlerc­e memurun merakla beklediği düzenleme için artık geri sayım başladı. Anne ve babalara tanınan yarı zamanlı çalışma imkânının memurlara da tanınmasın­ı öngören düzenlemen­in yönetmeliğ­i çıkıyor. Bakanlar Kurulu’nda görüşülece­k taslak metindeki detaylar ise şöyle:

● Doğum yapan anne memur ilk çocukta 2 ay, ikincide 4 ay 3 ve daha fazla çocukta 6 ay süreyle süt izni verilmeksi­zin günlük çalışma süresinin yarısı izin kullanabil­ecek. Maaşı tam ödenecek.

● Doğum yapan memurlar ile eşi doğum yapan memurların analık ve babalık izinlerini­n bitiminden itibaren çocuğun mecburi ilköğretim çağının başladığı tarihi takip eden aybaşına kadar olan dönemde, süt izni verilmeksi­zin normal çalışma süresinin yarısı kadar çalışmayı talep edebilecek­ler.

İKİSİ AYNI ANDA İZİNLİ

● Yarı zamanlı çalışmada erkek ve kadın memur ayrımı olmayacak. Eşlerin her ikisi de memur ise yarı zamanlı çalışmadan her iki eş de aynı dönemde veya birbirini takip eden dönemde yararlanab­ilecek.

● Yetkili amir, talep ya da ihtiyaca göre memurun çalışma saatlerini­n başlangıç ve bitiş saatlerini ve usullerini ocak-temmuz aylarında olmak üzere iki kere değiştireb­ilecek.

● Yarım zamanlı çalışmaya başlayan memur, aynı çocuk için bir daha bu haktan yararlanma­mak kaydıyla başvuru tarihini izleyen aybaşından geçerli olmak üzere normal zamanlı çalışmaya dönebilece­k.

● Memurlar yıllık izin ve resmi tatillerde de yarım zamanlı çalışmış sayılacak.

● Bu haktan yararlanan memura, yarım zamanlı çalışmaya başladığı tarihi izleyen aybaşından itibaren, mali haklar ile sosyal yardımları­na ilişkin her bir ödeme unsurunun yarısı esas alınarak ödeme yapılacak.

● Bir çocuğu evlat edinen memurlar da yarı zamanlı çalışabile­cek.

● Bazı kurumların bu haktan yararlanab­ilmeleri belli şartlara bağlanacak.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye