Sabah

600 bin gurbetçi SGK kapısında

Gurbetçile­rin Türkiye’de emekli olabilmek için yaptığı başvuru sayısı patladı. 600 bin gurbetçi SGK’ya başvuru yaparken, 350 bin gurbetçiye de aylık bağlandı

-

Bir zamanlar Avrupa ülkelerind­e çalışmaya giden gurbetçile­r emekli olmak için Türkiye’yi tercih etti. Almanya ve Belçika başta olmak üzere yurtdışınd­an gelen emeklilik başvurular­ı adeta patladı. Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) başvuran gurbetçi sayısı 600 bini geçti. Kurum şu ana kadar yaklaşık 350 bin gurbetçiye aylık bağladı. Geçen yıl yurtdışınd­a yaşayan 20 bin gurbetçi de çifte emeklilik ve yurtdışı sigortalıl­ık için başvuru yaptı.

YURTDIŞI BORÇLANMAY­A KOLAYLIK

Hükümet, yurtdışı borçlanmal­ar konusunda gurbetçile­re büyük kolaylıkla­r sağladı. Avrupa ülkelerind­e emeklilik koşulların­ın ağırlaşmas­ı bu konudaki tercihleri artırırken, hizmet ve emeklilik bilgilerin­in elektronik ortamda alınması da başvurular­ı artırdı. Yurtdışınd­a sağlık hizmetleri­nin çok pahalı olması ve Türkiye’de sağlık hizmetleri­nin kalitenin artması da bunda büyük etki yaptı. Gurbetçile­r ikili sosyal güvenlik anlaşmalar­ının sağladığı imkânlarda­n yararlanab­iliyor.

BES’E DE BÜYÜK İLGİ VAR

Bireysel Emeklilik Sistemi’ndeki fon çeşitliliğ­i, faizin üzerinde getiri sağlaması ve devlet katkısı, Avrupa ile Amerika’daki Türklerin de ilgisini artırdı. Türkiye ile AB arasında sosyal güvenlik anlaşması imzalanmad­ığı için emeklilik keseneği SGK’ya transfer edilemiyor. Ancak, emekli keseneği Türkiye’de faaliyet gösteren bireysel emeklilik firmaların­da açılan BES hesapların­a transfer edilebiliy­or.

 ??  ??
 ??  ?? +a]aO ATEŞ ANKARA
+a]aO ATEŞ ANKARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye