Sabah

Ürün bedavaysa asıl ürün sizsiniz

-

ezegende 51 milyon kullanıcıs­ı 7ürkiye’de olan Facebook’un 5 milyon kişinin verilerini kasıtlı olarak toplayıp satması bizi ilgilendir­meli mi? Evet. 3eki, endişe etmeli miyiz? Elon Musk dahi şirket sayfaların­ı sildiyse, kesinlikle EVET.

Facebook’a girmek istediğini­zde, ana sayfada sizi şu mesaj karşılar; “Ücretsizdi­r ve her zaman ücretsiz kalacaktır.” Bu, Facebook’un sahibi Mark Zuckerberg’in hayırsever­liği midir? Yoksa “bedava” olan, çoğu kez en pahalı olan mıdır?

1- gncelikle, bedava peynir yalnızca fare kapanında olur.

- Bedava internetin ödemesini aslında mahremiyet­imizle yapıyoruz.

- +ele ki ürün bedavaysa asıl ürün bizleriz.

4- George Orwell, 1948’de yazdığı “1 ” romanında; “Büyük Ağabey sizi gözetliyor” der. Ancak bu gözetleme çoktan tamamlandı, büyük ağabey cebimizde ve bizi, artık bizden de iyi tanıyor.

- Biyometrik donanımlar­la cebimize dahi parmak izi vererek giriyor, kendimiz, yakınlarım­ız ve arkadaşlar­ımızı bizzat biz “fişliyor” ve bunları paylaşıyor­uz.

- “Benim zaten saklayacak bir şeyim yok” diyorsanız, sorun bu değil. Sorun, sizin dahi kendinizi tanımayaca­k birine dönüştürül­meniz.

- Sizi anneniz, eşiniz hatta sizden de iyi tanıyan algoritmal­arın size gönderdiği reklamları sadece siz görüyorsun­uz. Zihninize yerleştiri­lmeye çalışılan kıymığı fark etseniz dahi bunu komşunuzla paylaşma şansınız yok. =ira o da onun için tasarlanmı­ş başka bir reklam izliyordur.

8- dare? Saçma sapan uygulamala­rı yükleyip izin vermeyin, gizlilik ayarlarını­zı denetleyin, her paylaştığı­nız ve beğendiğin­izin sicilinin tutulduğun­u unutmayın.

9- Facebook hesabınızı silmek mi? Instagram, twitteer, Google vs profilleri­nizi kapamak mı? Üzgünüm; çok geç kaldınız, zaten isteseniz de dijital lanetten asla kurtulamaz­sınız. Siz en iyisi başlığı aklınızda tutun, yeter; “ürün bedavaysa, asıl ürün sizsiniz.”

 ??  ?? Şeref OĞUZ
ÖNERİ-YORUM
Şeref OĞUZ ÖNERİ-YORUM

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye