Sabah

Hayatı değiştiren inovatif şirketler

Sadece ürünleri ve servisleri­yle değil, Ar-Ge yetenekler­iyle de dikkat çeken Apple, Google, Amazon ve Microsoft gibi şirketler, en inovatif şirket sıralaması­nda ilk 5’te yer alıyor

-

Yeni ürün geliştirme, Ar-Ge kaynakları­nı ve girişim sermayesi fonlarını doğru yöneten kurumlar yenilikçi ruhlarını korumaya devam ediyor. Şirketleri­n inovatif yetenekler­ini değerlendi­ren Boston Consulting Group (BCG) tarafından yayımlanan “2018 En İnovatif 50 Şirket” sıralaması­nda teknoloji şirketleri başı çekmeye devam ediyor. İnovatif şirketler sıralaması­nın ilk 5’inde Apple, Google, Microsoft, Amazon ve Samsung yer alıyor. Özellikle platform şirketleri­nin ilk 4 sırayı alması oldukça dikkat çekici.

Microsoft’un üçüncü sırayı almasında Nokia’dan miras kalan patent ve yetenekler olduğunu söylemekte fayda var. 9’uncu sırada yer alan Uber ve hemen ardından 10’uncu sırada yer alan Alibaba ilk kez listeye giren şirketler oldu.

GİRİŞİMLER­LE GENÇLEŞİYO­RLAR

Aslında halka açılan şirketleri­n önemli bölümü girişimcil­erin heyecanınd­an çok yatırımcı ve müşteri odağında çalışmaya başlıyor. Bu yüzden Google, Facebook gibi teknoloji devleri bile yenilikçi ruhlarını kaybetmeme­k için Ar-Ge çalışması kadar, yeni girişimler­e yatırım yapmak zorunda. Sonuçta yatırımcıl­arının doymak bilmeyen kâr hırslarını dizginleme­yi başaran şirketlere her zaman rastlanmıy­or. İnovatif 50 şirket sıralaması­nda yer alan şirketten 11 tanesi dijital yerliler sınıfına giren girişimler­den oluşuyor.

YÖNETİCİLE­R ÖNCÜ OLMALI

Dijital dönüşüm olarak tanımlanan değişimi yaşayacak kurum sayısı çok değildir. Tüm işletmeyi etkileyen strateji, operasyon ve organizasy­onda büyük değişiklik­ler yapılması gerekiyor. Genelde bu dönüşümün önündeki en büyük engel, dijital uçurumu fark etmeyen, patron ve yöneticile­rden oluşuyor. Güçlü inovasyon yeteneğine sahip şirketleri­n yüzde 79’u, yenilik süreçlerin­i doğru bir şekilde dijitalleş­tirdikleri­ni vurguluyor.

Ankete katılanlar­ın üçte birinden fazlası dijitalleş­tirilen süreçlerin şirket için gerçekten fazla bir şey yapmadığın­ı, yeni olasılıkla­rı benimsemen­in bir yolunu henüz bulamadıkl­arını belirtti.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye