Sabah

Sağlık eko-sistemi

Şeref OĞUZ

- EGLW|r: Barış ERGİN Tasarım: SHoLO .A<A

HükümEt, sAğlığA maliyet unsuru olArAk BAkmıyor, hizmet kalitesini geliştirme AnlAyışıyl­A yAklAşıyor... Bu sözlEr, BAkAn Jülide Sarıeroğlu’nA AIt... SöylEDIğI, 81 mIlyonun sAğlığı IçIn AtılAn 15 dev adımla Bu AnlAyışın HAyAtA GEçIrIlECE­ğI...

CumHurBAşk­Anı 5ecep 7ayyip Erdoğan, BunDAn 10 yıl önCE BAşBAkAnlı­ğı sürECInDE BIr özEl HAstAnE AçılışınDA Ak PArtI’nIn sAğlık HEDEFInI ÖNERİ-YORUM şöylE AçıklıyorD­u: ‘Parası olana bakarız, parası olmayan başının çaresine baksın’, yok BöylE BIr şEy. GörEvE GElDIk, hastaneler­den rehine toplAnıyor­Du. AmA şu AnDA

BIr tAnE BöylE rEHInE GöstErEmEz­sInIz. Benim vatandaşım­ı hastanede rehin alacak olanın alnını karışlarım...’

(skI sağlıksız sistemi bilen vE yAşAmış BIrI olArAk Bu BAnA son derece büyük bir iddia GIBI GElmIştI. ZIrA sağlık sistemi dökülüyord­u vE topArlAnmA­sı uzun yıllAr AlACAk

GIBI GörünüyorD­u. )AkAt başarıldı. HAttA özEl-kAmu FArkı kAlktığı GIBI Bu AlAnDA küresel başarı öyküsü olDuk. YEtInmEDIk, şehir hastaneler­i IlE yakın coğrafyala­rın sağlık hizmeti sağlayıcıs­ı HAlInE GElDIk. Bu BAşArının AltınDA yAtAn, sADECE vAtAnDAşA sAğlık HIzmEtInDE çAğ AtlAtmA IstEğI DEğIl, Aynı zAmAnDA Bunu sAğlAyACAk finansman yöntemleri vE proje disiplini IDI. BütçE kAynAklArı­nın faiz ödemeleri tuzağından kurtArılmA­sıyDı. Pahalı ilaca akıtılan milyarları kAmu sAğlığınA yönlEnDIrm­Ek, HAttA yerli ilaç ürEtmEktI.

Bakan Sarıeroğlu’nun AçıklAmAlA­rı, 10 yıl önCE yAkılAn AtEşIn BuGün DAHA DA HArlAnACAğ­ını GöstErIyor. SAğlıktAkI BAşArılArı­n ekonomiye katkısı, yAkın GElECEktE yEnI GünDEm mADDEmIz olACAk. VArılACAk noktA Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın 2 yıl önCE Bilim Konseyi’nDE GöstErDIğI “sağlık eko-sistemi” oluşturmAk­tır. Hastaneler­in verileri derlenerek elektronik ortamda fatura kontrolü imkânı sağlayan bilişim altyapısı bu yıl hizmete açılıyor. Yapılacak düzenlemel­erle mükerrer faturaland­ırmanın önüne geçilecek. Görüntü paylaşım projesi yaşama geçiriliyo­r. Ankara’da çekilen röntgen Hakkâri’de görülebile­cek. Tetkik ve Tahlil Paylaşım Projesi yaşama geçirilece­k. Tahlil ve tetkik süreci hızlandırı­lırken, İstanbul’da yapılan kan tahlili başka bir şehirdeki hastaneden görülebile­cek. İşyeri hekimlerin­e e-reçete zorunluluğ­u geliyor. Hastaneler­in fatura ekinde gönderdiği bilgiler elektronik ortama taşınıyor. İlaçların yurtiçinde üretimi teşvik ediliyor. Birinci aşamada 146, toplamda 291 ilaç Türkiye’de üretilecek. Geçen yıl yurtdışınd­an gelen ilaca 1.9 milyar liralık ödeme yapılırken, Türkiye’de üretimin artırılmas­ı için teşvikler güçlendiri­liyor. 77 milyarlık sağlık giderinin 25 milyarını ilaçlar oluşturuyo­r. Sosyal güvenlikte 80 olan e-devlet uygulaması 120’ye çıkıyor. Hastaneler­de istihdam teşvikleri­nin tamamından yararlanma­sı sağlanıyor. Hastane sicil karnesi uygulaması Türkiye geneline yayılıyor. Jülide Sarıeroğlu Gelir testine girenlerin genel sağlık sigortası borcu siliniyor. Bunun için verilen süre 2 Nisan’da doluyor.

H+a]al ATEŞ ükümet, sağlık alanında toplumun tüm kesimlerin­i kucaklayan reform niteliğind­e adımlar atmaya hazırlanıy­or. Sağlık reformunda 15 önemli başlık yer alıyor. Buna göre, görüntü paylaşım projesiyle Ankara’da çekilen röntgen Hakkâri’de görülebile­cek. Toplam 291 ilaç Türkiye’de üretilecek. Eczanelerd­e uygulanan karekod hastaneler­de uygulanmay­a başlayacak. İşyeri hekimlerin­e e-reçete uygulaması zorunluluğ­u geliyor. Sosyal güvenlikte 80 olan e-devlet uygulaması 120’ye çıkıyor. Hastaneler­e sicil uygulaması Türkiye geneline yayılıyor. Gelir testine girenlerin GSS prim borcu 2 Nisan’da siliniyor.

SAĞLIK MALİYET UNSURU DEĞİL

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, hükümetin sağlığa maliyet unsuru olarak bakmadığın­ı belirterek, hizmet kalitesini geliştirme anlayışınd­a oldukların­ı söyledi.

Sarıeroğlu, geçen yıl 350 milyon reçete yazıldığın­ı anımsatara­k, “Bu yıl sağlık için 87 milyar liralık kaynak ayırdık. AK Parti, bütün hastaneler­i, eczaneleri, birçok özel sağlık hizmet sunucusunu vatandaşa açtı. Sağlığa ulaşımdaki engelleri kaldırdı” dedi.

Bakan Sarıeroğlu, bugün 8 bin 200 ilacın geri ödeme listesinde bulunduğun­u anımsatara­k, ilaçta yerlileşme için 2.5 milyar liralık ödeme yapıldığın­ı söyledi.

 ??  ?? ANKARA
ANKARA
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye