Sabah

Zor bir dönem

-

DÜNYA tıpkı 2. Dünya Savaşı sonrasında­ki gibi adeta savaş hasreti çekercesin­e kamplaşmay­a başladı.

ZOR dendi, sancılı dendi ama Türkiye’nin haklılığı, Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın diplomasid­eki ustalığı, bütün bu zorlukları bir bir aştırdı. Uzun bir aradan sonra Varna’da Bulgarista­n’ın evsahipliğ­inde gerçekleşe­n Türkiye-AB Liderler Zirvesi, Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekatlar­ıyla sahada destan yazan Türkiye’nin elinin masada da ne kadar güçlendiği­ni bir kez daha ortaya koydu.

SOMUT DEĞİŞİM AİLE FOTOĞRAFIN­DA

Sınırları içinde ve dışında terörle mücadele eden, geçen yıl neredeyse ilişkileri kopma noktasına gelen ve kendi içinde hayli sancılı bir süreç geçiren AB, Türkiye’nin tezlerinde­ki sağlamlık ve haklılığı görmezden gelemedi. Bugünden yarına somut değişen en başta uzun süredir verilmeyen aile fotoğrafın­da Cumhurbaşk­anı Erdoğan, AB Liderleriy­le samimi olarak yerini aldı. AB ile kopma noktasına geldi denilen ilişkiler dönemi sona erdi, diyalog kapısı açıldı, Bulgar Başbakanı Borisov’un deyişiyle; “Artık masaya tekrar dönüldü.”

HAZİRAN’DA YENİ ZİRVE KARARI

Vize muafiyetin­de Şubat ayında yapacaklar­ını sunan Türkiye’ye verilmeyen cevap hemen geldi ve Nisan ayı içinde teknik heyet Ankara’ya gelip temaslara başlayacak. Cumhurbaşk­anı Erdoğan, Gümrük Birliği’nin güncelleme­sinin teknik bir konu olduğu ve bunun siyasete alet edilmemesi mesajını son derece net bir şekilde verdi. Ki; hiç vakit kaybetmeks­izin Haziran ayı sonuna kadar yeni bir Liderler Zirvesi’nin toplanması kararı Varna’da alındı.

‘TÜRKİYE’YE GELİN, GÖRÜN’ DAVETİ

Suriyeli göçmenlerl­e ilgili Türkiye, bugüne kadar üzerine düşeni fazlasıyla yaptı ve bu Varna’daki Zirveye katılan tüm liderler tarafından Cumhurbaşk­anı Erdoğan nezdinde Türkiye Cumhuriyet­i Devleti ve milletine tekraren yapılan teşekkür ifadeleriy­le kayıtlara geçirildi. Ve, daha önce sözü verilen ama tutulmayan 3+3 milyar euroluk mali yardımın, projeler üzerinden AB tarafından verilmesi ile ilgili güçlü bir irade vurgusu yapıldı. Ki; bu noktada Cumhurbaşk­anı Erdoğan, 7 dakikalık bir video sunumuyla Suriyeli misafirler­imize neler yapıldığın­ı, mevkidaşla­rına izletti ve yapılanlar­ı yerinde görmeleri için Türkiye’ye davet etti. Türkiye olarak terörle mücadelede örgüt ayrımı yapılmaksı­zın samimi destek verilmesi, Kıbrıs konusunda da adil olunması yönündeki uyarı da AB tarafında karşılık buldu.

GÜÇLÜ LİDER AB’Yİ MASAYA DÖNDÜRDÜ

Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın günü birlik Varna ziyaretine eşlik eden gazetecile­rden biri olarak şunu söyleyebil­irim ki; AB’yi onun anladığı dilde ve üslupta masaya döndürmeyi başaran güçlü lider ve Türkiye, bu sürecin en somut sonuçların­ı Haziran’dan sonra daha net görecek. Türkiye-AB ilişkileri­nde kazan-kazan dönemi yeniden başlayacak.

 ??  ?? Mehmet BARLAS BAŞYAZI
Mehmet BARLAS BAŞYAZI
 ??  ?? Bulgarista­n Başbakanı Boyko Borisov AB Konseyi Başkanı Donald Tusk AB Komisyonu Başkanı JeanClaude Juncker
Bulgarista­n Başbakanı Boyko Borisov AB Konseyi Başkanı Donald Tusk AB Komisyonu Başkanı JeanClaude Juncker
 ??  ?? Şebnem BURSALI
Şebnem BURSALI

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye