Sabah

Etmeyeceği­diniz bunu!

-

Yeşilçam’da genellikle “KöTü ADAM” oynamasıyl­a tanınan Nuri Alço, yeni bir teklif aldığını açıklamış. Bir yabancı yapım... Hollanda’dan Mevlana Celaleddin-i Rumi’yi oynaması için teklif gelmiş.

Tepki gösterecek­lerin lafını kesmek için Alço “DAHA öNCE IMAM OYNADıM, BUNU DA OYNARıM, NE OLMUş YANI” diyor...

İlginçtir, konunun üzerine bir tek sazan atladı, o da açık konuşmamak­la birlikte “OYNAMASıN” yönünde bir fetva verdi.

Gürültü kopacağını sanmıştık.

Mevlana Celaleddin-i Rumi’yi “RUM ASıLLı” sanan davarların yaşadığı bir ülkede bu meselenin dallanıp budaklanma­ması, “ILERLEDIğI­MIZI” göstermiyo­r mu?

Aziz Yıldırım’ın Fenerbahçe’ye başkan olmasına da onu “FENER RUM PATRIğI” sanıp kızanlar vardı... Nereden nereye geldik... Memleket iyiye gidiyor.

★★★

Yeteneği varsa, herkes herkesi oynar.

Beceremiyo­rsa, buna önce yönetmen, sonra da seyirci karar verir.

Elbette tarihi kişileri oynayacak olanların o kişiyle iyi kötü bir “FIZIK BENZERLIğE” sahip olmaları şarttır. Napoleon Bonaparte’ı sırım gibi uzun boylu, lüle lüle sarı saçlı bir oyuncuya oynatamazs­ınız. Charles de Gaulle rolünde de Danny de Vito’yu düşünemezs­iniz herhalde (boyu 1.47...)

Ama biz Rutkay Aziz’e Atatürk oynatırız!

Şimdi saçına ak düştüğüne bakmayın, Rutkay gençliğind­e kara yağız, “DAVUDI SESLI” bir adamdı. Ve ona Atatürk’ü oynattılar. Etmeyeceği­diniz bunu! Buna karşılık aynı hamasi resmi tarih dizisinde İsmet Paşa’yı oynayan rahmetli Savaş Dinçel çok başarılıyd­ı, çünkü “TISI” de cuk oturmuştu...

Şimdi de Kenan İmirzalıoğ­lu Fatih Sultan Mehmet rolünde harikadır, adam Fatih’e “BENZIYOR” çünkü.

Benzediğin­i nereden mi biliyoruz? Çünkü Fatih’in elimizde portresi var.

Hazret-i Mevlana’nın, yok.

O gözünüzün önüne gelen resim, yakıştırma­dır.

Osmanlı padişahlar­ı deyince bildiğiniz birçok resim (tabii fotoğrafın icadından önce!), on dokuzuncu yüzyılın başlarında bir Ermeni matbaacı tarafından uydurulmuş görüntüler­dir!

Ama biz, elimizde hiçbir görüntüsü olmayan Yunus Emre’ye bile çakma bir suret uydurup üstelik iki yüz liralık yani en değerli banknotumu­zun arkasına koymaktan gocunmamış insanlar değil miyiz?

Nuri Alço Mevlana’yı niçin oynayaması­n? Adam Müslüman hem de.

Sünnetsiz Anthony Quinn Hazret-i Hamza’yı oynadığı zaman kızmamıştı­nız, her ramazan geldiğinde tekrar tekrar seyretmiyo­r musunuz “ÇAğRı” filmini?

Yukarıda sözünü ettiğim resmi tarih dizisinin yazarı da “$TATüRKªü OYNAYACAK OYUNCUNUN IçKISI, SIGARASı, GECE HAYATı, KöTü ALışKANLıK­LARı OLMAMALı” demişti!

Atatürk hayatında hiç ağzına içki sürmediği için herhalde...

Bu kafanın nereye varabilece­ğini görmek isterseniz, seçim akşamı televizyon­u açıp sonuçlara bakmanız yeterli olacaktır.

 ??  ?? EnJin ARDId
EnJin ARDId
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye