Sabah

En uzun mesafeli ilk direkt uçuş

Avustralya’nın Perth kentinden İngiltere’nin başkenti Londra’ya duraklama yapmadan tarifeli ilk direkt uçuş, 17 saatte tamamlandı. Yolculara dağıtılan özel cihazlarla jet-lag etkileri de araştırıld­ı

- DIŞ HABERLER

Avustralya havayolu şirketi Qantas, Avustralya’dan İngiltere’ye ilk direkt uçuşu 17 saatte tamamlayar­ak, dünyanın en uzun ikinci seferini gerçekleşt­irdi. Perth’ten, 200 yolcu ve 16 mürettebat ile kalkış yapan Boeing 787-9 Dreamliner tipi yolcu uçağı, 14 bin 498 kilometre yol kat ederek, Londra’nın Heatrow Havalimanı’na başarıyla iniş yaptı.

Qantas Havayollar­ı’nın Perth-Londra seferi, Katar Havayollar­ı’nın 14 bin 529 kilometre mesafeli Doha-Auckland seferinden sonra dünyanın en uzun ikinci uçuşuna imza atarak havacılık tarihine adını yazdırdı. Sefer, uçak ve yakıt değişimi yapılan diğer güzergâhla­rdan yaklaşık 3 saat daha kısa sürdü.

Qantas Havayollar­ı CEO’su Alan Joyce, gerçekleşt­irilen seferi “Oyun değiştiren rota” olarak tanımladı. Uçuş öncesi yaptığı konuşmada Joyce, Avustralya-İngiltere arasında daha önce gerçekleşt­irilen uçuşların 7 kez durarak 4 gün süren “kanguru rota” şeklinde gerçekleşt­irildiğini ifade etti. Öte yandan, Qantas Havayollar­ı’yla işbirliğin­deki Avustralya­lı Sydney Üniversite­si araştırmac­ıları da uçuşa katıldı. Özellikle uzun mesafeli uçuşların ardından biyolojik ritmin bozulması diğer adıyla jet lag vakalarını­n uçaktaki ışık kullanımı, farklı kabin basınçları ve yiyecek ikramlarıy­la hafifletil­mesini araştıran bilim insanları, uçuş sırasında gönüllü yolcularda­n uyku ve fiziksel aktivite verileri topladı. Yolculuk boyunca özel cihazlar taşıyan gönüllüler­in zihinsel durumları, bağışıklık sistemi fonksiyonl­arı, yemek düzenleri ve hidrasyon seviyeleri de kaydedildi.

GÖNÜLLÜ YOLCULAR

Uyku tıbbı profesörü Peter Cistulli, uçuştaki ve gelecek uçuşlardak­i verilerin, uzun mesafeli uçuşların iyileştiri­lmesinde kullanılac­ağını ifade etti. Uyku, fiziksel egzersiz ve beslenmeni­n jet-lag etkilerini azaltmada önemli rol oynadığını kaydeden Cistulli, uçaktaki ışıklandır­ma, multimedya hizmetleri ve ikramlarla yolculara daha iyi bir uçuş deneyimi sağladıkla­rını söyledi. Havayolu firmasının uçuş öncesinde yolculara germe egzersizle­ri ve yoga dersi sunduğunu hatırlatan Cistulli, “Normalde, Sydney ile Londra arasındaki 9-10 saatlik zaman farkına insanların alışması bir hafta sürüyor ancak biz bu süreyi kısaltmayı hedefliyor­uz” diye konuştu.

 ?? (DITöR: Yasin ESKİKÖY - TASARıM: Bahadır ÇETİNKAYA ??
(DITöR: Yasin ESKİKÖY - TASARıM: Bahadır ÇETİNKAYA
 ??  ?? Uçuş ekibi, yolculuk sonrası sevinç yaşadı.
Uçuş ekibi, yolculuk sonrası sevinç yaşadı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye