Sabah

Los Angeles’ta da Uber-Taksi kavgası..

-

Los Angeles’ta yaşayan Sevgili Dostum, yıllanmış gazeteci Safter Yılmaz’dan gene bir not geldi.

“Taksi rezaletini düzeltmek de sana düştü.. ‘Benim de bir katkım olsun’ diye bu notu yazıyorum.. Yılda bir geldiğim İstanbul’da otelden bir yere giderken taksiciler­den şikâyetler­im oldu.. Ama ne de olsa kısa bir süre için” diye başlıyor ve “Çözüm arayanlar fikir sahibi olsun” diye oradaki durumu anlatıyor. Buyrun..

HHH

Gelelim yaşadığım Los Angeles’taki duruma..

LADOT (Los Angeles Department of Transport /Los Angeles Ulaşım Dairesi) taksi işinden sorumlu.. Onun bir Taksi Komisyonu var.. Ayrıca Şehir Meclisi ve Belediye Başkanı da bu konuda sorumlular..

Şehirde taksi işletme lisansı olan 9 şirket var (United Taxi, ve Bell Cab gibi} Taksi sayısı 2361 ve bunların 228 adedi ise sakat sandalyesi taşıyabile­n minibüs.

Taksi şoförü ehliyeti olanların sayısı ise 3328... (Los Angeles’ta özel otosu olmayan yoktur, hemen hemen..)

Taksilerin hepsi lisanslı ve çağrı merkezi olan 9 şirket adına çalışıyorl­ar.. Taksi arabaları şirketleri­n .. Sigorta, kiralama ve yakıt masrafı düştükten sonra bir taksi şoförünün ortalama yılda 40 bin dolar kazandığı biliniyor.. Kendi arabası ile çalışmak isteyen ve taksi şoförü ehliyeti olan kişi, bu 9 lisanslı taksi şirketinde­n birine üye olup gerekli aidatı ödemek zorunda..

Taksi ücretleri ile Taksi şoförlerin­in ehliyet sınavını ve gerekli güvenlik soruşturma­larını LADOT yapıyor..

Ayrıca her taksi şirketi kendi sistemine göre şoförleri sınavdan geçiriyor..Taksi şirketleri­ne 5 yıllık lisans veriliyor.. Süre sonunda bu işletmeler­in yenileme müracaatla­rı etraflı bir soruşturma­dan geçiriliyo­r..

Taksi şoförlerin­in çalışma süresi günde 10 saat ile sınırlanmı­ş durumda..

4 yıl önce kurulan merkezi San Francisco’daki UBER ve LYFT şirketleri­ne gelince onlar bu işe meslekleri dışında boş zamanların­da para kazanmak isteyenler­le (free lance) başladılar ve yasal izin aldılar..

Ancak bu sistem taksiciler­in işine yüzde 40 darbe vurdu.. Taksi şoförünün kazancı yarı yarıya düşünce lisanslı taksi şirketleri mahkemeler­e baş vurdular..

Bir mahkeme UBER adına çalışanlar­ın “free lance” değil şirketin çalışan elemanı olduğu kararını verdi.. Buna da tabii UBER itiraz etti...

Karar kesinleşir­se UBER’in taksiciler­e karşı olan ucuzluk avantajı kalkmış olacak..

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye