Sabah

Türkiye’nin yeniden uydu olması mümkün değildir

- mbarlas@sabah.com.tr facebook.com/mehmetbarl­as.sabah

Küresel ısınmadan daha sıcak ve daha yakın bir tehdit dünya siyasetini etkilemeye başlamış bulunuyor. Dünya tıpkı 2’nci Dünya Savaşı sonrasında­ki gibi adeta savaşın hasretini çekercesin­e kamplaşmay­a başladı. Savaş hükümeti

Bir yanda ABD diğer yanda Rusya nükleer silahların­ın ne kadar gelişmiş olduğunu teşhir etmeye başladılar. Amerikan Başkanı Trump’ın yeni kabinesi için “Savaş +kmeti” deniliyor. ABD ile ticaret savaşının karşı cephesi olan Avrupa ise, Rus diplomatla­rının sınır dışı edilmesind­e yeniden Amerika ile aynı titreşim katsayısın­a kavuştu.

Çin Rusya’nın yanında

Ancak Putin’in Rusyası da tabii ki yalnız değil... Mesela Çin açıkça Rusya’nın yanında... Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Rus diplomatla­rının Avrupa ülkeleri ve ABD tarafından sınır dışı edilmesi konusunda “Şu anda cepheleşme­kten ve soğuk savaş yöntemleri­nden vazgeçmeli­yiz” dedi.

Amerika ve PKK/PYD

Bizim içinde bulunduğum­uz coğrafyaya bu gerginlikl­erin yansımasın­ın bedelini en fazla ödeyen ülkelerden biriyiz. “Vekalet savaşları” diye bilinen yeni gerginlikl­er döneminde, ABD Rusya’nın karşısında elini güçlendirm­ek için PKK/PYD terör oluşumuna sanki müttefiki bir devletmişç­esine silah yardımı yaptı. PKK/PYD’ye kolay ulaşım için havaalanla­rı inşa ettiler. Yeni bir cephe

Ortadoğu’da oluşturulm­aya çalışılan ve Amerika’nın liderliğin­deki İsrailSuud­i Arabistan- Körfez Emirlikler­iMısır ve Lübnan cephesinin hedefinde ise İran- Türkiye- Katar var. Bizim sınırlarım­ızın güvenliğin­i korumak için gerçekleşt­irdiğimiz Afrin Operasyonu ise, sanki bizim dışımızdak­i bütün ülkelere karşı yapılmış gibi değerlendi­riliyor. Zaten aramızda sayısız problem olan Avrupa Birliği de, Afrin’den ürkenler arasında. Bu problemler­e Kıbrıs kıta sahanlığın­daki anlaşmazlı­klarla yeniden katılmış durumda.

Ne yapalım?

Ne yapmalıyız? Bu sorunun cevabı bu ortamda her gün değişebili­r. Biz hem ülkemizin çıkarların­ı ve güvenliğim­izi korumak için gereken her şeyi yapacağız. Hem de çok hızlı değişen konjonktür­ü dikkatle izleyip, kendimizi dünyaya daha iyi anlatacağı­z. Türkiye’nin soğuk savaş döneminde olduğu gibi Amerikan İttifakı’nın uydu üyesi olması artık mümkün değildir.

 ??  ?? Mehmet BARLAS BAŞYAZI
Mehmet BARLAS BAŞYAZI

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye