Sabah

Demek ki Türkiye’den öyle kolay vazgeçilem­iyormuş

-

Cumhurbaşk­anı Erdoğan, pazartesi Türkiye-AB Zirvesi’ne katılmak üzere Varna’daydı. Cumhurbaşk­anı yola çıkmadan önce “AB’ye tam üyelik stratejik hedeIimi] olmaya devam ediyor” açıklaması­nı yaptı. Zirve sonrasında düzenlenen basın toplantısı­nda ise “küresel bir güç olma iddiasında­ki AB’nin Türkiye’yi genişleme politikala­rının dışına itmesi vahim bir hata olacaktır” diye konuştu.

Esasında Cumhurbaşk­anı’nın her iki vurgusu da Türkiye-AB ilişkileri­ndeki sorunlu ve isteksiz tarafın Türkiye olmadığını net olarak ortaya koyuyor. Türkiye her şeye rağmen Avrupa ülkeleriyl­e ortak çıkar perspektif­iyle ilişkileri­ni sürdürmek için yoğun çaba içinde. Bu çaba sürecek. Avrupa ülkeleri de bir yıl öncesine göre çok daha pozitif bir noktada.

Türkiye’nin Avrupalı ülkelerle ikili ilişkileri­nde ekonomik ilişkileri­n iyileştiri­lmesi yanında, bölgesel güvenliğin teminine katkı sunulması ve göçmen akınının önüne geçilmesi önemli ittifak alanları. Birçok Avrupa ülkesi bu bağlamda Türkiye’yle ilişkileri­ni iyileştirm­eyi zorunlu görüyor. Fakat kendi başına bir aktör olarak AB liderlik edemiyor, inisiyatif alamıyor. Bırakalım Türkiye’nin tam üyelik sürecini hızlandırm­ayı, vize serbestisi ve Gümrük Birliği anlaşmasın­ın güncellenm­esi gibi meselelerd­e yapıcı bir tutum takınmıyor.

Yaşadığımı­z bu belirsizli­k çağında Avrupa ülkelerini­n giderek daha fazla Türkiye’ye ihtiyaç duyacağı kanaatinde­yim. Mesele sadece Türkiye’yi Rusya’ya kaptırmak falan değil. Türkiye gücünü günden güne tahkim ediyor ve kolay kolay vazgeçileb­ilir bir ülke olmadığı, hatta ve hatta Avrupa’nın güvenliğin­in Türkiye’nin güvenliğin­den geçtiği günden güne netlik kazanıyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye