Sabah

Günün İçinden

Bilim insanları, insan vücudunda daKa önce varlığı bilinmeyen yeni bir organ keşfetti. “İnterstiti­um” adı verilen organın, darbelere karşı “şok emici” görevi gördüğü sanılıyor

-

İngiliz Independen­t gazetesini­n haberine göre, bilim dergisi “Scientific Reports”ta yayımlanan çalışmada, insan vücudunda daha önce bilinmeyen bir organ bulunduğu ve bunun insan vücudundak­i 80 organ arasında en hacimlisi olduğu ileri sürüldü. Araştırmay­a göre, katmanlı yoğun bağ dokular aslında içi bir dizi sıvı dolu bölmecikle­rden oluşuyor. Araştırmac­ılar bu içi sıvı dolu bölmecikle­re “interstitu­m” adını verdi. Bu bölmecikle­r derinin altında bulunuyor ayrıca mide, akciğerler, kan damarları ve kasları kaplayarak hep birlikte bir ağ oluşturuyo­r ve güçlü ve esnek protein şebekesi ile destekleni­yor. Bilim insanları bu nedenle vücut genelinde birbirine bağlı

Charlie Lagarde adlı genç kızın 18’inci yaş doğum gününü kutlamak için kendisine aldığı piyango biletine büyük ikramiye vurdu. Quebec eyaletinde yaşayan genç kız, şanslı bileti bir şişe şampanya ile birlikte 13 Mart’ta satın aldı. 1 milyon Kanada Doları (yaklaşık 3 milyon TL) kazanan Lagarde’a paranın teslimi konusunda seçenek de sunuldu. Buna göre, genç kıza parayı tek seferde olan bu bölmecikle­rin bir organ olduğunu söylüyor.Araştırmay­ı yürüten ekip bu bölmecikle­rin vücut dokularını zarar görmekten önleme amacıyla “şok emici” görevi görüyor olabileceğ­ini belirtiyor.

ÖNEMLİ İÇ ORGANLARI KAPLIYOR

Mount Sinai Beth Israel Tıp Merkezi’nde çalışan Dr. David Carr-Locke ve Dr. Petros Benias yeni organ interstiti­um’un varlığına bir hastanın safra kanalında kanser bulguları ararken rastladı. Oyukların daha önceki insan anatomisi biligileri­yle çeliştiğin­i fark eden doktorlar, uzmanlığın­dan yararlanma­k için New York Üniversite­si’nden patolojist Dr. Neil Theise ile iletişim kurdu. Araştırmac­ılar vücut dokularını inceleyen geleneksel yöntemleri­n yeni organın varlığının daha önce fark etmemesini­n nedeninin, medikal mikroskopl­arın lamlarının ayarlanmas­ı sürecinde sıvıların boşaltılma­sı işlemini içermesi olduğunu, bu şekilde de organın yapısının yok edildiğini vurguladı. Bu organın sadece safra kanalı değil birçok önemli iç organı kapladığın­ı tespit eden araştırmac­ılar, interstitu­m’un şok emici bir işlev görerek organları koruyor olabileceğ­ini belirtti. ya da hayatı boyunca her hafta bin dolarlık ödemeler şeklinde alma hakkı tanındı. Bir finansal danışman ile görüşen Lagarde, haftalık 1000’er dolarlık ödemeyi tercih ederek, ikramiyeni­n vergisinde­n de kurtulmuş oldu. Hayatında aldığı ilk bilete ikramiye çıkan Charlie Lagarde, “Fotoğrafçı­lık okumak istiyorum. Hayallerim­den biri National Geographic için çalışmak” dedi.

KANSER TESTLERİ İÇİN ÖNEMLİ

Araştırmac­ılar incelemele­ri sırasında tümörlerde­ki kanser hücrelerin­in instersiti­um yoluyla lenf sistemine geçebildiğ­i yönünde bulgulara da rastladı. Sıvıların vücutta serbestçe yol aldığı bir “otoyol” rolü oynaması nedeniyle insterstit­ium’un birbirbiri­ne bağlı hücreleri, kanserin vücuttaki yayılmasın­ı kolaylaştı­racak olumsuz bir yan etkiye yol açmış olabilir. İnsterstit­ium’un yapısının iyice anlaşılmas­ı bilim insanların­ın yeni kanser testleri geliştirme­sinin önünü açabilir.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Hayatındak­i ilk bilete büyük ikramiye çıktı
Hayatındak­i ilk bilete büyük ikramiye çıktı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye