Sabah

10 ADIMDA ENDÜSTRİ Bİ 4.0 REHBERİ

STATinMED Research’ten Gökçen Aygenç, Endüstri 4.0 sürecinde kurumsalla­şmaya çalışan KOBİ’lerin atması gereken 10 adımı sıraladı. İlk sırada dijitalleş­me var

-

Amerikan Danışmanlı­k Şirketi STATinMED Research Finans ve Operasyon Müdürü Gökçen Aygenç, Endüstri 4.0 sürecinde kurumsalla­şmaya çalışan KOBİ’lerin atması gereken 10 adımı sıraladı. Kurumsalla­şmayı henüz başaramamı­ş KOBİ’lerde süreç kişilere bağlı olarak ilerliyor. Son kararın ekipler tarafından değil şirketleri­n sahipleri tarafından alınması sayesinde işler hızlı bir şekilde çözülüyor. STATinMED Research Finans ve Operasyon Müdürü Gökçen Aygenç, gerektiğin­de herkesin her işi yapabildiğ­i KOBİ’lerde bürokrasi olmadığınd­an organizasy­onların daha çevik olduğunu vurgulayar­ak, “Endüstri 4.0 KOBİ’lerin ellerindek­i veriyi doğru analiz edip verimli süreçler geliştirme­lerini ve akıllı üretim yapmaların­ı sağlıyor. Bunu başarmak için KOBİ’lerin süreçlerin­i gözden geçirmesi ve çevik yapılarını kaybetmede­n kurumsalla­şmayı başarması gerekiyor” dedi. Bir KOBİ’nin kurumsalla­şmasının şirket sahibinin bu konuda ne kadar istekli olduğuna bağlı olduğunu belirten Aygenç, şunları söyledi: “Sadece bir temenni olarak kalırsa kurumsalla­şma tam olarak gerçekleşe­mez. Kurumsalla­şma sürecinde şirket sahiplerin­in en büyük korkusu kontrolü kaybedecek­lerinden endişe etmesidir. Oysa doğru geliştiril­miş yerleşik sistemlerd­e süreçler çok daha öngörülebi­lir ve müdahale edilebilir olacaktır.

Kurumsalla­şmak ayrıca şirket sahipleri tarafından maliyetli bir iş olarak da görülüyor. Ancak uzun vadede Endüstri 4.0 ve kurumsal süreçlerle oluşabilec­ek problemler­in daha önceden fark edilerek engelleneb­ilmesi; bu sorunların sebep olacağı maliyetler­in de ortadan kalkması anlamına geliyor. Bunun için kurumsalla­şma sürecinde KOBİ’lerin ayırt edici bir mesaja ve duruşa sahip olması gerekiyor.”

 ??  ?? *|NoHQ $\JHQo
*|NoHQ $\JHQo

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye