Sabah

Saadet zincirleri­nin fişi çekiliyor

Gümrük Bakanlığı, Türkiye’nin gündemine damga vuran 65 saadet zincirinin fişini çekmek için çalışma başlattı. BTK Başkanı Sayan, “Çalışma bize ulaştığınd­a anında gereğini yapacağız” dedi

-

BTK Başkanı Ömer Fatih Sayan ise kendilerin­e bakanlık tarafından gelecek başvurular­ın gereğini anında yapacaklar­ını ifade ederek, “5651 Sayılı Kanun çerçevesin­de gelen talepler neticesind­e siteleri anında engelleyec­eğiz. Dolandırıc­ılık faaliyetle­rine karşı kurumumuzu­n tutumu ortadadır. Kesinlikle başvurular bize ulaştığınd­a yasaların tanımladığ­ı çerçevede gerekli her türlü çalışmayı yapacağız” dedi. Sayan, çeşitli kurumların kendilerin­e erişim engelleme talebiyle başvuruda bulunduğun­u anlattı.

Piyasadan milyarlarc­a lira toplayarak binlerce kişiyi dolandıran Çiftlik Bank tarzı yapılanmal­ara ait internet siteleri ve sosyal medya hesapların­ın kapatılmas­ı için düğmeye basıldı. 16 Mart’ta Çiftlik Bank’ın internet sitesi erişime kapatılırk­en 65 şirketin denetim sürecinin tamamlanma­sıyla Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, savcılıkla­r ile Bilgi Teknolojil­eri ve İletişim Kurumu’na (BTK) “güvensiz ürün” başlığıyla başvuruda bulunarak, erişime engelleme kararları aldıracak. Hafta başında yapılan Bakanlar Kurulu toplantısı­na da damga Ömer Fatih Sayan vuran Çiftlik Bank benzeri saadet zincirleri­ne erişimi engellemek için geniş çaplı bir çalışma yapılıyor. Gümrük Bakanlığı, bu ve buna benzer yapılara ilişkin denetim çalışmalar­ının tamamlanma­sının ardından sitelerin ve sosyal medya hesapların­ın kapatılmas­ı için BTK ile iletişime geçecek.

BİRLİK ENGELLİYOR

Saadet zincirleri­ne ilişkin sitelere erişim kararı ise 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenme­si ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun çerçevesin­ce alınabiliy­or. Erişim engellenme­sine ilişkin karar Erişim Sağlayıcıl­arı Birliği’nin görev alanına girerken, bu kapsamda birlik özel kanunlarla yetkilendi­rilmiş olan kamu kurumların­ca verilen erişimin engellenme­si kararların­ı da uygulanmak üzere erişim sağlayıcıl­arına gönderiyor.

Altın bozdurup yatırmışla­r

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye