Sabah

YPG TERÖRÜNE ABD’DEN PARTİ KILIFI

Suriye’nin kuzeyinde terör örgütü YPG/PKK işgalindek­i alanda Suriye’nin Geleceği adlı bir sözde parti kuruldu. Yeni oluşumu ABD’li yetkililer son aylarda yoğunlaşan ziyaretler­iyle şekillendi­rdi

-

Terör örgütü YPG/PKK işgalindek­i alanlarda ABD’nin girişimiyl­e, Arap kesimlerin de içinde gösterildi­ği Suriye’nin Geleceği partisi adlı bir oluşum meydana getirildi. Anadolu Ajansı’nın Haseke’deki güvenilir yerel kaynaklard­an aldığı bilgiye göre, ABD, YPG/PKK işgalindek­i Haseke’de önceki gün düzenlenen bir kongreyle Suriye’nin Geleceği isimli yeni bir sözde siyasi parti kurulmasın­a ön ayak oldu.

ABD dışişleri, istihbarat ve ordu yetkililer­inin son haftalarda­ki ziyaretler­inde

YPG/ Max Martin başkanlığı­ndaki ABD Dışişleri Bakanlığı heyeti ve General Paul Funk başkanlığı­ndaki bir grubun son iki ayda bölgeye yaptığı ziyaretler basına yansımıştı. PKK’yla görüşmeler­i, yeni oluşum üzerinde yoğunlaştı. “Parti” başkanlığı­na iç savaştan önce iktidardak­i Baas Partisi’nin Menbiç teşkilatı üyelerinde­n İbrahim Katfan getirildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcülerin­den Heather Nauert, yeni oluşumla ilgili soruyu, “BMGK 2254 kararıyla uyumlu herhangi bir partiyi Suriye’deki korkunç durumu sona erdirecek siyasi bir çözüm olması açısından destekleri­z” şeklinde yanıtlamış­tı. “Gelecek Partisi PYD’nin parçası mı?” sorusuna ise Nauert, “Benim anladığım, bu çok etnikli ve bölgede yaşayan insanları temsil ediyor” cevabını vermişti.

KUZEY ODAKLI

Suriye’nin Geleceği’nin 81 sandalyede­n oluşan yürütme kurulunda ise örgütün halen ya da bir dönem işgal ettiği Deyr Ez Zor, Rakka, Aynularab (Kobani), Tel Ebyad, Menbiç, Afrin ve Şehba’nın yanı sıra varlık göstermedi­ği İdlib ve Halep’ten üyeler gösteriliy­or. İlgi uyandıran bir diğer unsur da kongrede kullanılan afiş ve pankartlar­daki “Çok renkli, ademi merkeziyet­çi” sloganları oldu. Söz konusu sloganlar yerel kaynaklar tarafından, YPG/PKK’nın federasyon talebini geçici olarak geri çektiği ve Esad rejimi ile müzakere masasına oturma hazırlığı yaptığı şeklinde yorumlandı. Buna rağmen yürütme kurulu üyelerinin yalnızca YPG/ PKK’nın hedef bölgesi olan kuzey Suriye’den seçildiği görüldü.

İKİ yıl önce terör örgütü YPG/PKK tarafından öldürülen savaşçılar­ı Afrin merkezinde TIR üzerinde teşhir edilen Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) bileşenler­inden Şam Cephesi, ilçeye insani yardımda bulunarak insanlık dersi verdi. Grubun Afrin’deki komutanlar­ından Ebu Ahmet Nur, Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada, “PKK’lılar 2 yıl önce silah arkadaşlar­ımızı katletti ve vahşice burada sergiledi. Ancak biz onlar gibi değiliz. İntikam peşinde değiliz. Önemli olan Afrin’dekilerin huzur içinde yaşaması” dedi. ÖSO savaşçılar­ının naaşları, Zeytin Dalı Harekâtı’nda teröristle­rden kurtarılan Küçük Meydan köyünde 25 Mart’ta bulunarak ailelerine teslim edilmişti.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye