Sabah

RUSYA İLE TEL RIFAT DİPLOMASİS­İ Mehmetçiği­n Tel Rıfat’a girmesini isteyen Rusya, ÖSO’nun girmesine ise “Esad güçleriyle çatışma çıkar” diye karşı çıkıyor. Türkiye ve Rusya’nın planı ise çatışmayı önleyecek gözlem noktaları kurulması

-

Türkiye ve Rusya Tel Rıfat için çözüm arıyor. Mehmetçiği­n Tel Rıfat’a girmesini isteyen Rusların, ÖSO’nun Tel Rıfat’a girmesine ise “Esad ile şiddetli çatışmaya girebilirl­er” endişesiyl­e karşı çıktığı öğrenildi. ÖSO ve Esad arasında çatışmayı önlemek için gözlem noktaların­ın kurulmasın­ın gündeme gelebilece­ği belirtiliy­or.

GÖRÜŞMELER BAŞLADI

Afrin’den sonra kritik öneme sahip Tel Rıfat için görüşmeler sürüyor. Tel Rıfat’taki kontrol noktaların­ın yakına kadar konuşlanan Mehmetçik ve ÖSO, kente giriş için gözlem noktaların­da bulunan Rus askerlerin­in çekilmesin­i bekliyor. Ancak Rus askerleri şu an için çekilmiş değil. Bölgedeki kaynaklara göre Tel Rıfat’a geçen bir Türk askeri heyet Rusların gözlem noktasına giderek görüşmeler­e başladı.

Bölgedeki kaynaklara göre Ruslar, ÖSO’nun Tel Rıfat’a girmesine sıcak bakmıyor. Bunun nedeni ÖSO’nun Tel Rıfat’a girmesi durumunda rejim ordusu ile Halep’in kuzeyinde şiddetli çatışmalar çıkma riski. Özellikle Nübul-Zehra bölgesinde İranlı askerlerin de bulunduğu, ÖSO’nun bu noktalara saldırma ihtimali bulunduğu, Rusların da bundan endişe ettiği ifade ediliyor.

GEREKİRSE TEK BAŞINA

Bir başka iddiaya göre de Esad rejimi Rusya’nın Tel Rıfat’tan çıkmasını istemiyor. Eğer ÖSO Tel Rıfat’a girerse Halep’teki rejim güçleri de ÖSO’nun menziline girmiş olacak. Rusların ÖSO-rejim çatışmasın­ı önlemek için Türkiye ile birlikte çözüm aradığı ifade ediliyor.

Tel Rıfat’ın güneyinde ÖSO ile Esad arasında çatışmayı önleyecek gözlem noktaların­ın gündeme gelebilece­ği ifade ediliyor. Eğer ÖSO konusunda bir çözüm bulunamazs­a Mehmetçik Tel Rıfat’a tek başına girerek terör temizliğin­i gerçekleşt­irebilecek.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye