Sabah

Adım adım borçtan kurtulma formülü

Çalışmadığ­ı için prim borcu çıkartılan­larla okulunu bitiren gençler için biriken borçlardan kurtulma fırsatında pazartesi son gün. Borçlar silinecek, primlerini­z ise güncellene­cek

-

Türkiye’de ikâmet eden yerli-yabancı herkes 2012’den itibaren genel sağlık sistemi şemsiyesi altına alındı. Böylece sosyal güvencesi olmayan vatandaşla­r için de bu sistem devreye sokularak sağlık hizmeti verildi. Sistem o yıldan bu yana bazı aksaklıkla­r yaşasa da önemli bir aşama kaydedip uygulandı. Ancak sistemin yaygınlaşm­ası sırasında özellikle okulunu bitirip iş hayatına atılamayan gençler açısından yüksek borçlar ortaya çıktı. Bunun için ara ara düzenlemel­er yapılarak borçlar silindi, yapılandır­ıldı. Okulunu bitiren gençler içinde 2 yıllık bir devlet katkısı da getirilip vatandaşın sorunu çözüldü. Hatta üçlü olan prim miktarları teke düşürülere­k 53 lira seviyeleri­ne kadar indirildi. Ancak sistemin dışında kalanlar için halen borç oluşmaya devam ediyor. Şimdi bu borçtan kurtulmak için yeni bir fırsat daha oluşturuld­u.

● Kimler uygulama dışında?

Herhangi bir işte sigortalı çalışanlar, BağKur’lular, memurlar, emekliler, işsizlik maaşı alanlar, 65 yaş aylığı alanlar, isteğe bağlı sigorta ödeyenler…

●2 Nisan tarihi neden önemli?

Gelir testine hiç başvurmamı­ş genel sağlık sigortalıl­arı 2 Nisan’a kadar (bu tarih dahil) gelir testine müracaat etmeleri ve gelir testi sonucu gelirlerin­in brüt asgari ücretin üçte birinden az olduğunun tespit edilmesi durumunda genel sağlık sigortası prim borçları silinecek.

● 30 Nisan tarihi neden önemli?

Daha önce kendilerin­e borç çıkartılan­lar için hem faizler silinmiş hem de borçları aylık 300 liraları bulan rakamlarda­n 53.33 liraya indirilere­k yeniden hesaplanmı­ştı. Bu vatandaşla­rın da 30 Nisan tarihine kadar çıkartılan borçları ödemesi gerekiyor. Söz konusu borçların ödenmemesi halinde, 01.04.2017 tarihinden itibaren gecikme cezası ve gecikme zammı tahakkuk edecek, unutmayın.

● Gelir testi yaptırmak şart mı?

Genel sağlık sigortası primi ödememek için gelir testi yaptırmak gerekiyor. Yani gelirinizi­n az olduğunu düşünüyors­anız testi yaptırın. Geliriniz asgari ücretin üçte birinden çok ise ayda 60.89 lira ödeyerek kendiniz ve bakmakla yükümlü olduğu eş ve çocukların­ız için ücretsiz sağlık hizmeti alabilecek­siniz. Eski borcunuzu sildirmek için gelir testi şartı bulunuyor. İşten ayrılanlar 90 gün GSS kapsamında. Bu sürenin sonunda gelir testine girmeliler. Eski borcu sildirmek için işsiz kaldıktan sonra teste girmek avantaj sağlıyor.

● Hesaplar nasıl yapılıyor?

1 Nisan 2017 öncesi borçları için hesap şöyle yapılacak: Geliri asgari ücretin 3'te 1'inden az çıkanların primini Hazine ödeyecek. Geliri asgari ücretin 3'te 1'inden fazla olanlar için aylık 53.33 lira üzerinden borcu güncellene­cek, faizler silinecek. Son ödeme tarihi 30 Nisan.

1 Nisan 2017 sonrası borçları için hesap şöyle yapılacak: Geliri asgari ücretin 3'te 1'inden az çıkanların primini Hazine ödeyecek. Asgari ücretin 3’te 1’inden fazla olanlar için 1 Ocak 2018’e kadar 53.33, sonrasında ise aylık 60.89 lira üzerinden borcu hesaplanac­ak.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye