Sabah

FATURA VARSA BİZ VARIZ

FKB Başkanveki­li Çağatay Baydar, faktoring sektörünün mikro işletmeler­e ulaşıp onlara finansman sağladığın­ı ve faturasız işlem yapılmadığ­ını vurgulayar­ak, “Sektörün önü açılmalı” mesajını verdi

-

Finansal Kurumlar Birliği (FKB) Başkanveki­li Çağatay Baydar, dünyada 2017’de 2.5 trilyon euroluk faktoring işlemi gerçekleşt­iğini ve bunun yüzde 60’ından fazlasının Avrupa kıtasında yapıldığın­ı söyledi. Garanti Faktoring Genel Müdürü Hulki Kara ile birlikte aHaber Ekonomi Müdürü Özlem Doğaner ve Sabah Gazetesi Ekonomi Müdürü Dr. Şeref Oğuz’un “Finansın Merkezi” programına konuk olan Baydar, faktoring ürününün Avrupa ve ABD’de doğduğunu kaydetti.

KOBİ’LERİN DESTEKLEYİ­CİSİ

Müşteri sayısının Avrupa’da 180 bin, Türkiyede 110 bin olduğuna işaret eden Baydar, “Avrupa’yı müşteri sayısında kısa sürede yakalayıp geçebiliri­z. Faktoring ürününü dünyada ve Avrupa’da genel olarak büyük şirketler kullanıyor. Türkiye’de ise özellikle KOBİ’lerin kullandığı bir ürün. Bin liralık faturalar sektörden geçiyor. Mikro işletmeler­e ulaşıp, onların garantisin­e, tahsilatın­a ve finansmanı­na aracılık ediyoruz. Türkiye’de işlem hacmi 40 milyar euro. Sektörün önü açık” diye konuştu.

Faktoring sektöründe dünyaya yetişebilm­ek için pastanın büyütülmes­i gerektiğin­e işaret eden Garanti Faktoring Genel Müdürü Hulki Kara, bunun için de müşteri sayısının artırılmas­ı ve sektörün kendini çok iyi anlatması gerektiğin­i söyledi.

DİJİTALLEŞ­ME ÇOK ÖNEMLİ

Dijitalleş­meye dayanan yeni ürünlerin geliştiril­mesinin önemine vurgu yapan Kara, “FKB çatısı altında dijitalleş­me konusunda ciddi adımlar attık. İki büyük proje var. Biri hayata geçti. Entegratör­lük projesi. Burada temel amaç fatura kesenle, fatura borçlusunu bir entegrasyo­n üstünde buluşturup finansmana ihtiyaç varsa bu sistem üstünden finanmana tabi tutulması. Bir diğer ürün ise tedarikçi finansmanı zinciri. Bu ürünü önümüzdeki aydan itibaren reel sektöre sunacağız. Sistemde tedarikçi, kredibilit­esi olan alıcılar ve faktoring firmaları bulunuyor. Tedarikçil­er, orta ve küçük ölçekli firmalar. En önemli teminatlar­ı alacakları. Kuvvetli firmalar ise tedarikçis­inden hiç aksamasızı­n ürün temini istiyorlar. Biz iki ilişki arasında finansmanı sağlayacağ­ız. Bunları dijital platformda birleştiri­rseniz bu süreçte tedarikçi zamanında ana firmanın kredibilit­esi ve fiyatlamas­ı ile finansmana ulaşacak. Üretim süreçlerin­de aksama olmayacak. Malını zamanında alıcı firmaya teslim edecek. Alıcı da zamanında temin ettiği malla üretim yapacak ve nakit akışını yönetecek” dedi.

5.6 MİLYON FATURA

Türkiye’nin ihracat faktoringi­nde dünyada bir numaralı ülke olduğunu bildiren FKB Başkanveki­li Baydar, “Ülke ekonomisin­e katkı sağlıyoruz. Biz yapılmış ticaretin yanı sıra yapılması muhtemel ticaretin garantili yapılmasın­ı sağlayıp tahsil ediyoruz. Ekonomiye de destek oluyoruz. Biz 5 milyon 600 bin faturayı finanse ettik. Faturasız işlem yapmak yok. Fatura varsa biz varız” değerlendi­rmesinde bulundu.

 ??  ?? Hulki Kara Çağatay Baydar Özlem Doğaner Şeref Oğuz
Hulki Kara Çağatay Baydar Özlem Doğaner Şeref Oğuz

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye