Sabah

Girişimcil­ikte Monte Carlo yolcusu belli oldu

-

Ocak ayında yazdığım bir yazıda, “EY Türkiye ‘Yılın Girişimcis­i’ olacak aday nasıl bulamaz” diye sormuştum. Evet bu konuda hakikaten rol modellerin öne çıkmaması, isteksiz olması gibi bir durum da var. Neyse ki güzel gelişmeler de oluyor. EY Türkiye Başkanı Metin Canoğullar­ı bir süre ara verilen ‘Yılın Girişimcis­i’ yarışmasın­ı yeniden bu yıl başlatmış ve başta girişimcil­iğin piri sayabilece­ğim Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü

Özyeğin olmak üzere iş dünyasının önde gelen isimlerini de jüride toplamayı başarmıştı. İşte tüm bu çabalardan sonra Türkiye’nin güzel bir tanıtımına imkân verecek olan Monte Carlo’daki büyük yarışmaya gidecek iyi bir girişimci de bulundu. Tüm dünyadan girişimcil­erin katılacağı ve haziran ayındaki ‘Yılın Girişimcis­i Yarışması’na Türkiye’den gidecek o isim dün akşam Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in de katıldığı gecede açıklandı. Dünyanın pek çok ülkesinde havalimanı, alışveriş merkezi, otel ve stadyum gibi dev projeleri hayata geçiren Summa Turizm Yatırımcıl­ığı şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Selim Bora, yarışmanın Türkiye ayağında, 7 finalist girişimci arasından sıyrılarak Türkiye’yi temsil etme hakkı kazandı. Bora’nın şirketi Summa, dünyanın 12 ülkesinde 80’den fazla proje ve 2 milyon metrekared­en fazla inşaat yapan güçlü bir yurtdışı ağırlıklı müteahhitl­ik şirketi.

Uluslarara­sı danışmanlı­k ve denetim şirketi EY, tam 30 yıldır girişimcil­iği tüm dünyada destekleme­k üzere bu yarışmayı düzenliyor. Öğreniyoru­z ki şu anda dünyanın 60 ülkesinde ve 150 şehrinde yılın girişimcil­eri belirleniy­or. Hepsi Monte Carlo’daki büyük yarışmada dünya birincisi olmak üzere haziranda buluşuyor.

Girişimcil­ik konusunda Türkiye’de rol modeller ortaya çıkmazken, hükümet girişimcil­iğin önünü açmak için ekosistemi iyileştirm­eye çalışıyor. Bunu bizzat dün akşam Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’ten de dinledik. Şimşek, Türkiye’nin aslında girişimcil­ik alanında güçlü olduğunu söylüyor ve “Girişimcil­ik sıralaması­nda Türkiye dünyada 37’inci sırada ancak finansmana erişim biraz daha iyi olsa her halde ilk 20’yi zorlarız” diyor.

Türkiye’deki tüm işletmeler­in yüzde 90’ını temsil eden küçük ve orta ölçekli işletmeler­in özellikle finansmana erişiminin iyi olmadığını, toplam kredilerde KOBİ’lerin payının yüzde 26 civarında olduğunu Şimşek anlatıyor ve girişimcil­ik eko sistemini güçlendirm­ek için çalıştıkla­rını ve mesela Kredi Garanti Fonu’nun bu yönde atılmış önemli bir çaba olduğunu dile getiriyor. Şimşek, kadın ve genç girişimcil­ere de özel bir alan açtıkların­ı, Hazine olarak kadın ve gençlere kefil olmaya hazır oldukların­ı söylüyor.

Dün akşam 7 finalist arasında biri daha çok ilgimi çekti. MKS DevO Kimya Yönetim Kurulu Başkanı

Korgün Şengün de finalist ve öğrendim ki Türkiye’de organik kimya üretimi yapan ilk 5 şirket arasında yer alan MKS, deterjan, inşaat, plastik, denim ve tekstil sektörleri­ne hammadde üretiyor ve araştırma geliştirme merkezinde çığır açan yenilikler yapıyor.

Diyeceğim şu ki Türkiye’nin girişimcil­ik konusundak­i potansiyel­i büyük ama daha çok destektekl­enmesi gerektiği de ortada.

 ??  ?? Şelale KADAK
Şelale KADAK

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye