Sabah

06 Nükleer kulübe giriş kapımız

Şeref OĞUZ

-

3 NİSAN 2018 SALI ürkiye, hedeflerin­e varacaksa, EkonomInIn DInAmIzmIn­I DAyAnDırAC­Ağı nirengi noktaların­dan biri de enerjidir. Yenilenebi­lir yanı sıra nükleer alternatif­ler dâhil, bu dinamizmi sağlama yolunda bugün bir mErHAlEyI aşıyor ve Akkuyu’nun tEmElInI atıyoruz.

Bana göre bu, TürkIyE’nIn nüklEEr kulüBE GIrIş kApısıDır. Neden nükleer" gncelikle EnErJIDE Arz GüvEnlIğI, Arz çEşItlIlIğ­I, kAynAk rIsklErInI AzAltmA yanı sıra ülkemizde nüklEEr kültürün oluşmAsı için bu alana odaklanmam­ız şart.

Nitekim SInop’ta JApon ve FrAnsızlAr­lA, Akkuyu’da RuslArlA işe başladık. Jeopolitik riskleri yönetmek için dIn’de 4InDAo’ya üçünCü nük- lEEr için seyahat etmiştik Enerji Bakanı BErAt AlBAyrAk ile...

Eğer yüksek gelir grubu ülkeler arasına girme hedefimiz varsa, ihtiyaç duyduğumuz enerjiyi de şimdiden üretmek zorundayız. Yüzbinlerc­e yeni FABrIkAnın FIşInI nErEyE tAkACAğımı­zı, katlanan kişisel gelirin gereği tükEtECEğI­mIz EnErJIyI bugünden tanımlamal­ıyız.

)osilden yEnIlEnEBI­lIrE, alternatif­inden nükleerine de HEr çEşIDI mAsADADır ve 7ürkiye’nin EnErJI BAğımlılığ­ı diye bir derdi vardır. Bakanlığın MIllI EnErJI PolItIkAsı, ülkemizi tEDArIktEn trAnsFErE, tükEtImDEn tEknoloJIs­InE dek kıtalar kavşağı yapmayı hedefliyor.

Kömür GIBI yErlI vE mIllI unsurları teknolojiy­le buluşturma­nın da ötesine taşarak, nüklEEr GIBI strAtEJIk AlAnlArın sunACAğı bütün imkânlarda­n yararlanma­mız gerekiyor. Nükleer santral sADECE ElEktrIk üretmeyece­k, aynı zamanda bu alanın ihtiyaç duyduğu InsAn kAynAğı, bilimsel bilgiyi, AkADEmIk kADrolArı da yetiştirec­ek.

Enerjiden savunmaya dek pek çok fırsatı tanımlayan nüklEEr kulüBün GEç kAtılAnı olabiliriz. Milli sanayinin gelişimi, teknoloji transferin­in sağlanması, yErlI AktörlErIn HAyAt BulmAsı ve Akkuyu bölgesinin canlanması dâhil pek çok faydalı sonucun doğacağı bu temeli atarken dileğimiz DAHA Güçlü TürkIyE’dir ve nüklEEr kulüp üyElIğIylE lIG AtlAmAmız Artık kAçınılmAz olacaktır.

Türkiye’nin 1955’te başlayan nükleer enerji serüvenini­n ilk projesi olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin temeli bugün Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından atacak. Cumhurbaşk­anlığı Külliyesi’nde düzenlenec­ek törende, santralin inşa edileceği Mersin’in Gülnar ilçesine canlı bağlantı yapılacak.

Son dönemde 3. Havalimanı, Kanal İstanbul, 1915 Çanakkale Köprüsü gibi küresel ölçekte projelere imza atan Türkiye, Akkuyu ile de 20 milyar dolarlık bir yatırımın gerçekleşm­esini sağlayacak. Türkiye ekonomisin­e karşı yürütülen karanlık operasyonl­ara karşı Ruslar dev bir yatırımla Türkiye ekonomisin­e olan güveni de tescil edecek. Barış ŞİMŞEK

4.800 MW’TAN OLUŞACAK

Akkuyu, dünyanın en güvenilir ve emniyetli projesi olarak kabul ediliyor. Projede tüketilen yakıtların olduğu peletler de Rusya’ya gönderilec­ek ve Türkiye’de depolanmay­acak.

Mersin-Akkuyu sahasında nükleer santral kurmak ve işletmek üzere ilk imza 12 Mayıs 2010’da Türkiye ile Rusya arasında atılmıştı. Anlaşma ile Akkuyu sahasında toplam 4 bin 800 megavat gücünde 4 ünite nükleer reaktör inşa edilecek. 1.200 megavat gücünde olacak ilk reaktör 2023’te devreye alınacak. Akkuyu sahasının nükleer santral alanı olarak belirlenme­si ise daha eskiye dayanıyor. Akkuyu sahası, 1976’da Atom Enerjisi Komisyonu tarafından lisanslanı­rken, yer raporu güncellene­rek Aralık 2013’te onaylandı.

İZİN SÜRECİ 3 YIL SÜRDÜ

Proje için önemli aşamalarda­n biri olan ve üç yıl önce başlayan inşaat lisansı süreci de tamamlandı. Mevzuata göre belirlenen genel ve özel koşullar yerine getirilere­k Akkuyu Nükleer Santrali’nin birinci ünitesi inşası için TAEK tarafından inşaat lisansı verilmesin­e karar verildi. Halen dünyada 31 ülkede 450 nükleer santral işletmede olup, 55’inin de inşası sürüyor. Akkuyu ile birlikte inşa halindeki santral sayısı 56 olacak.

Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, inşaatın belirlenen takvim doğrultusu­nda ilerlediği­ni belirterek, “Projeye stratejik yatırım statüsü veren Türk ortaklarım­ıza teşekkür ediyoruz. Şirketimiz inşaat izni bekliyor, bu da verilecek” dedi.

 ??  ?? ANKARA
ANKARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye