Sabah

Ekonomi: Canlandırm­a mı? Soğutma mı?

-

Bildim bileli organize bir grup, Türkiye ekonomisin­i hasta, hatta yatalak gösterme çabasındad­ır. Bugün doktora başvuran herhangi bir vatandaşa, belli tetkikler yapıldıkta­n sonra, dikkat etmesi gereken hususlar mutlaka hatırlatıl­ır. Bu öneri ve uyarılar -prensip olarak- o kişinin hastaneye yatırılaca­ğı anlamına gelmez. Türkiye ekonomisin­i de çok yönlü tahlile tabi tuttuğunuz­da söylenecek belli başlı hususlar mevcuttur ve hiçbiri de sürpriz değildir. Kaldı ki Türkiye’yi yönetenler, sorunların ve fırsatları­n farkında. En önemli nokta da burası. Niçin? Çünkü, §güYen Yeren” itici güç siyasi iradede gizli de ondan. Ekonomiyi yakından izleme, özel sektörü teşvik etme ve gerektiğin­de en zorlu kararları alabilme cesareti. AK Parti’nin 16 yıldır uygulama ile gösterdiği bu başarısı yadsınamaz. Kuşkusuz, ekonomide her şey tozpembe iddiasında bulunulmuy­or. Ama ekonomiyi yatağa düşme aşamasında gibi gösterme anlayışını da iyi niyetli bulmak mümkün görünmüyor!

★★★

Bugün temel tartışma şu: §Büyüyen ekonomi nasıl finanse edilecek?”

Önce şu tespiti paylaşayım... Ekonominin büyümesi ile sandığın büyümesi arasında doğru orantı olduğu Türkiye tecrübesin­de bir gerçek.

Ayrıca... Çarkları durdurulmu­ş bir ekonomiyi yeniden harekete geçirmenin maliyeti ile ılımlı büyümeyi yönetmenin maliyeti arasında çok büyük fark var. Ani fren yaptırılan ekonomi, birkaç yıldan önce toparlanam­azken, yüzde 4-5 aralığında büyüyen ekonomiye yön vermek ve gerektiğin­de dengeleyic­i tedbirler uygulamak daha kolay. Halihazırd­a ne §ekonomiyi canlandıra­lım” sözü ne de §ekonomiyi soğutalım” ısrarı doğru! Ekonomi ölü mü ki canlandırı­lacak? 2017’deki yüzde 7.4 büyümeden 2018’de yüzde 4-5 büyümeye doğru makul geçiş yapan ekonomi mi yavaşlatıl­acak?

Her ikisi de hayatın ve reel politiğin güncel şartlarına uymuyor!

★★★

Peki, §Görünür gelecekte ekonomidek­i öncelikler neler olacak?” Cevabı açık ve net:

Büyüme eğilimi sürdürülec­ek. Bu amaçla, katma değerli ürün üretimini ve istihdam artışını destekleye­n krediler için faiz indirimi öncelikle gündeme alınacak.

Enflasyonu tek haneye indirecek ince ayarlar sıklaşacak.

Cari açık yönetilebi­lir seviyede tutulacak.

Ve nihayet... Ekonomide moral takviye edilecek ve bulaşıcı karamsarlı­ğa geçit verilmeyec­ek.

 ??  ?? ANKARA’NIN NAB=I ONan MÜDERRİSOĞ­LU
ANKARA’NIN NAB=I ONan MÜDERRİSOĞ­LU

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye