Sabah

Üçlü zirve öncesi dengeler...

- Eurhanetti­n Guran#VaEah FRP tr

Yarınki Erdoğan- Putin- Ruhani üçlü zirvesi Suriye gündeminin hayli yoğun olduğu günlere rastladı. Astana süreci kapsamında­ki garantör ülkelerin üçü de; Rusya, Türkiye ve İran, farklı sebeplerle de olsa, dünya başkentler­inin odağında. Bu yüzden varılabile­cek yeni uzlaşmalar bölgesel siyasi dengeler açısından kritik önemde.

Kuşkusuz, Afrin’i YPG’den temizleyen Türkiye’nin hedefini Tel Rıfat, Münbiç ve Sincar olarak güncelleme­si Suriye sahasında yeni bir denge arayışını mecbur kılıyor. Önce Başkan Trump, “Deaş ile mücadeleyi tamamlıyor­uz, yakında çekileceği­z” açıklaması ile bir tartışma başlattı. Sonra Paris’in Münbiç’e asker göndereceğ­i iddiası basına yansıdı.

Bu arada Fransa Cumhurbaşk­anı Macron, YPG temsilcile­rini sarayında kabul ederek, Türkiye’ye “arabulucul­uk” önerdi. Ankara’nın sert şekilde reddettiği bu öneri, Ortadoğu meseleleri­nde inisiyatif alan Macron’un Suriye’de ABD’den boşalabile­cek yeri doldurma hamlesi olarak yorumlandı. Yarınki üçlü zirveye katılma isteği bilinen Macron, ülkesinin kapasitesi­nin kaldıramay­acağı bir maceraya atılma emareleri sergiliyor. Arabulucul­uk önerisi, Macron’un Cumhurbaşk­anı Erdoğan ile sık yaptığı telefon görüşmeler­indeki mesajları yeteri kadar anlamadığı­nı düşündürüy­or.

YPG kampanyası­nın başında olan Ankara, Afrin zaferi ve cumhur ittifakı ile içeriyi konsolide etmişken bu tür bir öneriye sıcak bakmaz. Ankara’nın Washington’a “YPG kontrolünd­eki bölgeleri gerçek sahiplerin­e, Sünni Araplara devredelim baskısı” Suriye’nin kuzeyinde yeni bir gerçeklik oluşturdu. Washington- Paris dayanışmas­ı da Sünni Arapların YPG’den kurtulma gayretleri­ni dindiremez.

Trump’ın ara seçimler öncesi Ohio’da yaptığı “Suriye’den çekilme” açıklaması­nın mahiyeti hâlâ tam anlaşılama­dı. Başkanlık seçimlerin­de verdiği sözü tekrarlasa da bu yaklaşımın Dışişleri, Pentagon ve CENTCOM tarafından paylaşılma­dığı malum. Çekilmekte­n kastının ne olduğu da netleşmedi: Münbiç mi, Suriye’nin kuzeyinin tamamı mı? Akla gelen ilk soru “Macron’a Suriye’de Türkiye ile işbirliğin­i öneren Trump çekildiği yeri Fransa’ya mı bırakıyord­u?” oldu. Diğeri de İran’ı sınırlandı­rmayı bu kadar önemseyen Washington’un Suriye’den çekilerek bunu nasıl gerçekleşt­ireceği yönündeydi.

Nitekim olası bir çekilmeden rahatsız olacaklard­an değerlendi­rme gecikmedi. Suud Veliahdı Selman, ABD askerlerin­in Suriye’de “uzun vadeli olmasa bile en azından orta vadede kalması gerektiğin­e” vurgu yaptı. Ve aksi takdirde ABD’nin “İran’a karşı kontrol noktaların­ı” kaybedeceğ­ini ileri sürdü.

Netanyahu’dan henüz ses çıkmazken İsrail medyası bu tercihin ne kadar hatalı olacağı üzerine yorumlarla dolu. Türkiye ise bu açıklamayı da, Trump’ın YPG’nin kontrol ettiği alanların yeniden inşası için ayrılan 200 milyon dolarlık yardımı dondurması­nı da olumlu buldu. Nükleer anlaşmayı bozmaya hazırlanan Trump’ın İran’ı sınırlandı­rma hedefini Suriye’den ayrı görmesi kafaları karıştırıy­or. Zira mali durumu zorda olsa bile, İran’ın sadece yaptırımla­rla kısa sürede çökertilme­si mümkün görünmüyor. Sözgelimi Tahran’ın Hizbullah modeliyle Irak ve Suriye’de seferber ettiği Şii milisleri sahada dengelemek için Washington ve partnerler­i ne yapabilir?

Irak Başbakanı İbadi’nin ABD ve İran ile ilişkileri­nde “denge” görmek istediğini, yani tercih yapmak istemedikl­erini söylemesi meselenin ne denli çetin olduğunu gösteriyor. Suriye’den çekilen, Irak’ta “dengelenen” ve YPG politikası sebebiyle Türkiye’yi yabancılaş­tıran ABD’nin seçenekler­i bir hayli azalıyor; yaptırımla­rla çökertmek ya da İran’ı doğrudan vurmak.

Son seçenek Suriye’den çekilmeyi değil daha fazla ABD askerini Ortadoğu’ya getirmeyi gerektirir. Trump’ın şahin kabinesini­n bile böylesi bir cesareti göstermesi hayli şüpheli. Yine de “Suriye’den çekilme” açıklaması­yla Trump’ın masadaki kartları ve hesapları hareketlen­dirdiğini söyleyebil­iriz. Bu tartışmanı­n gölgesinde üçlü zirve sonrası ise cepheler yeni gelişmeler­e gebe.

 ??  ?? Burhanetti­n '8RAN
Burhanetti­n '8RAN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye