Sabah

Türkiye ile Rusya’nın dostluğu sağlıklı uluslarara­sı ilişkilere örnektir

-

Kremlin’den yapılan açıklamaya göre Putin, 3-4 Nisan’da Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın daveti üzerine Ankara’yı ziyaret ediyor. Bu ziyaretle, gelişen TürkiyeRus­ya ilişkileri yeni bir aşamaya gelecek. Türk-Rus Üst Düzey İşbirliği Konseyi çalışmalar­ı ertesinde Putin ve Erdoğan videokonfe­rans yoluyla “Akkuyu Nükleer Güç Santralı”nın temelini de atacaklar. Bu ziyaret vesilesi ile devletleri­n birbirleri ile sağlıklı BAŞYAZI ilişki sürdürmele­rine Putin’in bakış açısından bakmakta yarar vardır.

Ulusal çıkarlara saygı

Uluslar arasındaki ilişkileri­n sağlıklı yürümesini Rusya Federasyon­u Başkanı Putin şöyle değerlendi­riyor:

- +er devletin hayati önemde ulusal çıkarları vardır. Devletler birbirleri ile ilişkileri­ni sürdürürle­rken karşılıklı olarak bu ulusal çıkarlara saygı ve özen gösterirle­rse, ilişkiler de sağlıklı gelişir...

Karşılıklı anlayış

Putin’in son olarak yayınlanan belgeselin­de, ona şu soru soruldu:

- Türkiye ile yakın ilişki içindesini­z. Ama Türkiye Kırım’ın ilhakı kararını veto eden ülkeler arasında yer aldı. Bu durum dostluğu zedelemedi mi"

Putin’in cevabı ise özetle şöyleydi:

- Türkiye’de Kırım’dan göç etmiş insanların oluşturduğ­u milyonlarc­a insan var. Bir Türk siyasetçis­i bunları hesaba almadan bir karar da veremez... Ancak biz Rusya olarak Ukrayna’nın yasakladığ­ı Kırım diline özgürlük tanıdık. Bunun yanında Kırımlılar­ın ve tabii Tatarların da yaşamların­a çok önemli katkılar sağlıyoruz. Türkiye bunları da görüyor.

Sorumlu davranış

Kırım’ın ilhakında izlediğimi­z çizginin benzerini çok yakın geçmişte, İngiltere’de zehirlenen ajan Skripal konusunda uluslarara­sı camianın Rusya’yı kınaması kararına biz de katılarak tekrarladı­k. Ancak İngiltere ve ABD’nin ve NATO ülkelerini­n yaptıkları gibi Türkiye’deki Rus diplomatla­rı sınır dışı etme kararını da almadık. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Türkiye’nin, bir NATO ülkesi olmasına rağmen ittifaktak­i pek çok müttefikin­in aksine Rus diplomatla­rı ülkeden gönderme kararı almamış olmasına ilişkin soru karşısında şunları söylemişti:

“- (ABD ve İngiltere’den gelen) bu baskıya boyun eğmeyip Rusya karşıtı yaptırım kararları almayan ülkeler hem Rusya ile ikili ilişkileri bakımından hem de uluslarara­sı hukuk bakımından sorumlu davrandıla­r.”

Örnek olmalı

Evet... Erdoğan ve Putin arasındaki yakın diyalogla da simgelenen Türk-Rus dostluğu, iki ülkenin birbirleri­nin hayati çıkarların­a saygı göstermele­ri ile çok sağlıklı gelişiyor. Keşke bu sağlıklı ilişki modeli, hem müttefik hem de stratejik ortak olan Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilere de örnek olsa. Keşke mümkün olsa da ABD artık soğuk savaşın bittiğini kabullense ve düşman üretiminde­n vazgeçse. Vekalet savaşların­a son verilse.

mbarlas@sabah.com.tr facebook.com/mehmetbarl­as.sabah

 ??  ?? Mehmet BARLAS
Mehmet BARLAS

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye