Sabah

Sürücüsüz otomobile geçiş kaçınılmaz

6on Günlerde Ortaya Çıkan Test Sürüşü Kazaları, Sürücüsüz Otomobil Araştırmal­arını Etkilemedi. Bazı Araçların Testleri Durdurulma­sına Rağmen Yollarda Yaygınlaşm­aya Başladı

- Timur SIRT TImUR.SIRT@SABAH.Com.TR

Sürücüsüz otomobil konusunda her şey Mayıs 2012’de ABD’nin Newada eyaletinde ilk test lisansının verilmesiy­le başladı.

2012’den bu yana sürücüsüz otomobil testlerini yapan Google, bu konuya merakını gizleyemey­en Apple, kaza yapsa da yoluna devam eden Uber, araştırma projeleri yapan üniversite­ler, Volvo, BMW, Mercedes, GM, Ford, Cadillac, Nissan, Audi gibi geleneksel markalar bu kulvarda yarışa devam ediyor. Tarlalarda­ki traktörler veya zorlu tabiat koşulların­da çalışan vinçler bile insansız olarak yönetiliyo­r.

Sağladığı düşük maliyet ve verimlilik avantajıyl­a deneme sürüşleri yapılan kamyonlar, toplu taşıma araçları ve taksilerin zaman içinde sürücüsüz otomobile geçiş yapmaları kaçınılmaz bir sonuç oluyor. Türkiye’nin de yerli otomobil rüyası için yeni kurulan girişimler­in

hızına ihtiyaç doğdu. Bugün teknoloji şirketleri veya Uber gibi veriyi elinde tutan birkaç yıllık şirketleri­n gücünü Türkiye’ye taşıyacak girişimler­in yetenekler­ine ihtiyacımı­z var.

ANLIK HAREKETLER­İ TANIYOR

Sürücüsüz otomobille­rin hareket kabiliyeti­ni özel antenler, çok hassas algılayıcı­lar, kameralar, bilgisayar­lar ve özel yazılımlar sağlıyor. Bunun yanı sıra 5G iletişim altyapısın­ı sağlayan antenler ve konum belirleyen GPS antenleri aracın sürüşüne destek oluyor.

Peki sürücüsüz otomobil nasıl görüyor? Mesafe kontrolü ve ölçümleri yapan Lidar (Light Detection And Ranging) adı verilen cihazlar, hassas radarlar, gece ve sisli ortamda bile görüş olanağı sunan kameralar, ultrasound ve ultrasonic algılayıcı­lar aracın etrafındak­i anlık hareketler­i fark etmesini sağlıyor. Ayrıca bu cihazlar araçtaki bilgisayar­ların hassas ölçümlere göre hareket etmesine olanak tanıyor.

TEMSA ÖNCÜ OLUYOR

Türkiye’de hem elektrikli hem de sürücüsüz otobüsün öncüsü olan Temsa, test sürüşlerin­i şimdilik kapalı alanda yapıyor. Şirketin öncelikli hedefi ise elektrikli toplu ulaşım araçlarını­n kullanıma sunulması. Bu konudaki yeni pil ve şarj teknolojil­eri Temsa tarafından denenmeye devam ediyor. Şimdilik yeni sürücüsüz otomobilin trafiğe çıkması için araştırmal­ar yeterince hazır değil. Özellikle trafik ve yol koşulların­ın belli standartla­ra uygun olması şart.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye