Sabah

KAMU BANKALARıN­DAN 1 MILYARLıK FEDAKÂRLıK

-

CUMHURBAŞK­ANI Recep Tayyip Erdoğan’ın yüksek faiz ve kârlılık nedeniyle eleştiri oklarının hedefinde olan bankacılık sektöründe, kamu bankaları ülkenin büyüme trendinin sürmesi için fedakârlığ­a başladı.

KAMUNUN KÂRI % 20 DÜŞTÜ

Bu yılın ilk iki ayında sektörün net kârı yüzde 1 azalarak 8 milyar 384 milyon liraya geriledi. Yerli özel bankaların kârı yüzde 10 artarak 2 milyar 967 milyon liraya çıkarken, kamu mevduat bankaların­ın kârı yüzde 20 azalarak 2 milyar 429 milyon liraya indi.

Alnus Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdürü Yunus Kaya kamu bankaların­ın, 2017’nin ilk iki ayına göre 612 milyon lira daha az kâr ettiğine dikkat çekerek, “Eğer diğer bankalar gibi davransala­rdı, yüzde 10’luk artışla 3 milyar 345 milyon lira civarında kâr edebilirle­rdi. Ama kârları 2 milyar 429 milyon lirada kaldı. Yaklaşık 916 milyon liralık bir kârdan feragat ettiler. Sırf diğer bankalar gibi Yunus personel çıkartıp, kredileri kısmadıkla­rı Kaya için daha az kâr ettiler. Kredi verdikçe risk de artıyor. İlk çeyrekte 1 milyar liralık kârdan vazgeçmiş olacaklar” dedi.

MEVDUATTA PAY ARTTI

Daha fazla kredi verebilmek için kaynak çeşitliliğ­ine yönelik önemli adımlar atan kamu bankaları, mevduatta da payını artırdı. Kamu bankaların­ın 2016’da yüzde 32.8 olan mevduattak­i payı, bu yıl yüzde 35.7’ye çıktı. 2018’in ilk iki ayında toplam TL mevduat 13.8 milyar lira artarken, bunun 10.1 milyar lirası kamu bankaların­da gerçekleşt­i.

 ??  ?? oktay.ozdabakogl­u@sabah.com.tr Oktay ÖZDABAKOĞL­U EKONOMİ
oktay.ozdabakogl­u@sabah.com.tr Oktay ÖZDABAKOĞL­U EKONOMİ

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye