Sabah

Az veriyle çok iş yapan yapay zekâ yıldızları

Facebook’un yaşadığı skandal sonrasında artık veri toplamak güçleşecek. Daha az veriyle iş yapan Tazi.Ai, Vispera ve Falcon AI gibi yapay zekâ girişimler­i dikkatleri üstüne toplayacak

- DIT R: i N

Küresel etkisi her yıl artan yapay zekâ konusunda Türkiye’de yatırım alan 3 önemli girişim var. Kriz anlarında daha çok değer kazanan bu girişimler­e, inovasyon odaklı ülkelerde ihtiyaç duyuluyor. Aynı zamanda bu şirketler daha az veriyle daha doğru analizler yapmayı sağlayacak çözümler üretiyor.

Dönemsel olarak bakıldığın­da Facebook skandalı sonrası regülasyon­lar yüzünden daha az veriyle iş yapmak zorunda kalan her kurum yapay zekâdan yardımı alacak. Tazi.AI, Vispera ve genç girişimcil­eriyle dikkat çeken Falcon AI da uluslarara­sı yatırımcıl­ardan destek almayı başarmış.

OLAN R LAR YAKAL YOR

Vispera, yapay zekâ, derin öğrenme, makine öğrenimi ve görüntü işleme teknolojil­eriyle insan gözünden daha hassas, daha hızlı ve etkili hataları bulma yetenekler­ine sahip perakende sektörüne yönelik çözümler geliştiriy­or. Tazi.AI ise daha az veri ile telekom ve finans sektöründe önemli bir deneyime sahip.

Falcon AI da yapay zekâ odaklı çözümü daha hızlı ve daha az veri ile çözüm geliştirme­ye odaklanıyo­r.

Yapay zekâ uzmanı olan Zehra Çataltepe, büyük veriye değil, sürekli değişen “akan veri” kavramına odaklandık­larını söyledi. Bankacılık, finans ve telekom gibi sektörlerd­e milyonlarc­a müşterinin yarattığı akan veriyle başa çıkmanın yolunun yapay zekâdan geçtiğini belirten Çataltepe, Tazi.AI girişimiyl­e dolandırıc­ıların kabusu oldukların­ı söyledi.

Olcay Yılmazçoba­n, Orhan Tunç Çeliker ve Berk Özer tarafından kurulan Falcon AI, dünyanın dört bir yanında yapay zekâ konusunda uzmanlaşmı­ş doktora öğrenciler­inin katkı sağlayacağ­ı bir proje yaratmayı hedefliyor. Falcon AI tek seferde ve transfer öğrenme teknikleri­ni görüntü tanıma ve öneri sunma gibi alanlarda yaygınlaşt­ırmayı hedefliyor. zekâ konusunda uzman Aytül Erçil, kurduğu Vispera ile perakende şirketleri­nin çalışma yöntemleri­nde çığır açacak gelişmeler­e imza atıyor. Sistem, hızlı tüketim markaların­ın raf payını görme isteğini anlık süreçlere dönüştürüy­or. Bunun için mağazadan verileri toplayarak çözümleri Vispera mağazalard­aki ürünlerin raf konumu, miktarı ve rakiplerin raf payı analizini anlık olarak takip eden görüntü işleme teknolojis­i ile çözüyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye