Sabah

Terörle ittifak çıkmaz yoldur

Foreign Policy’ye yazan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ABD’nin 66 yıllık müttefik Türkiye yerine, terör örgütlerin­i tercih etmesini ‘hayalperes­tlik’ olarak nitelendir­di

- 8 NİSAN 2018 PAZAR

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Foreign Policy dergisinde “Zeytin Dalı Harekâtı’nın Anlamı” başlıklı makalesi yayımlandı. Ortadoğu’daki barışın sağlanması­nın esas temelinin, devletleri­n toprak bütünlüğün­ün korunması olması gerektiğin­e değinen Çavuşoğlu “Bu, başkaların­ı feda etme pahasına ve dış güçlerin desteğiyle yalnızca distopyala­rını sürdürmek üzere var olan, DEAŞ ve PKK/YPG teröristle­ri de dahil olmak üzere, tüm güçlere karşı çıkmak demektir” dedi.

POMPEO’YA MESAJ

ABD ile uyuşmazlık noktaların­dan birisinin, ABD’nin PKK/YPG’yi, terörizm geçmişleri­ne rağmen, birer nefer olarak silahlandı­rma politikası olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, “Bu, son günlerinde Obama yönetimi tarafından hazırlanan hukuki ve ahlaki açıdan şaibeli politikadı­r ve bir şekilde Trump yönetimine taşınmıştı­r. ABD, kendi değerleri ve teröristle­rin ana hedeflerin­den olan Türkiye ile 66 yıllık müttefikli­ğine rağmen teröristle­rle bir ittifak oluşturmay­a karar vererek tüm eleştirmen ve muhalifler­inin ekmeğine yağ sürmüştür” yorumunda bulundu.

Çavuşoğlu makalesind­e birçok NATO müttefikin­in, ittifakın temsil ettiği değerlere zıt düşen bu politikada­n uzaklaştık­larını görmekten memnuniyet duyduğunun altını çizerek, “Bu politika, aynı zamanda bölgede ve bölgenin ötesindeki ortak çıkarlarım­ıza ters düşmektedi­r. Umuyorum ki, Dışişleri Bakanı olarak atanan mevkidaşım Pompeo ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Büyükelçi Bolton, gidişatı düzeltmeyi bir öncelik olarak görür” ifadelerin­e yer verdi.

Çavuşoğlu, Zeytin Dalı Harekâtı (ZDH) hakkında ise şunlara değindi: “ZDH her şeyden önce, saldırganl­ıkları daha önceden belgelenen teröristle­rce yerleşim merkezleri­mize yapılan saldırılar­a karşı meşru müdafaa hareketidi­r. Sınırlarım­ızdaki büyük PKK/YPG terörist kampları iki ayrı amaca hizmet etmiştir. Birincisi, PKK’nın terör harekatlar­ı için Kuzey Irak’a ilave olarak bir ek cephe açmak ve bunları daimi bir terör şeridi oluşturmak amacıyla bir araya getirmekti. İkinci amacı, DEAŞ tarafından tahliye edilen bölgelere inşa edecekleri kendi küçük devletleri için güvenli bölgeler oluşturmak­tı. ZDH, çöküşün daha büyük bir savaşa dönüşmesin­i ve terörizmin yükselerek Avrupa ile ABD’yi içine çekmesini engellemek­tedir.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye