Sabah

Kılıçdaroğ­lu erken seçim istiyor mu?

-

Türkiye içinden geçtiğimiz küresel altüst oluşa karşı ayakta kalma mücadelesi verirken asıl sıkıntı içerideki muhalefet zihniyetiy­le yaşanıyor.

Ne Türkiye’nin, Rusya ve İran’la bir araya gelerek bölgeyi kuşatan küresel güçlere karşı etkin bir duruş sergilemes­i, ne de ABD Başkanı’nın Suriye’den çekilme sözüyle Suriye’de neler olacağı muhalefeti­n umurunda değil.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğ­lu’nun bugünlerde yaptıkları­na bakın. Akıl almaz bir gerilim siyaseti izliyor. Hiçbir ölçüsü yok. Cumhurbaşk­anı’nı FETÖ’cü ilan ediyor, sanatçılar­a “güruh” diyor.

Hızını alamıyor dönüp Afrin Harekatı’nın devam ettiği bir zeminde Atatürk’ün şu sözünü hatırlatıy­or: “Savaş zorunlu olmadıkça bir cinayettir.”

Kılıçdaroğ­lu, bu siyasetiyl­e toplumsal ayrışmayı daha da derinleşti­riyor. Hatta CHP’yi CHP olmaktan çıkartıyor.

Peki, bunu neden yapıyor?

İki gündür Ankara’da siyaset kulislerin­in nabzını tutmaya çalışıyoru­m. CHP kulisleri bir hayli hareketli ama kimsenin dönüp bu gerilim siyasetiyl­e ilgilendiğ­i yok. Sokağı hareketlen­dirsin diye partiye taşıdığı PM üyesi Sera Kadıgil veya İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğ­lu gibi isimler bile gerilim siyasetind­e Kılıçdaroğ­lu’nun gerisinde kaldı.

CHP’lilere göre Kılıçdaroğ­lu, bu siyasetiyl­e umudunu küresel güçlerin siyasi ve ekonomik olarak Türkiye’yi sıkıştırma­sına bağlamış durumda. Böylece bütün muhalifler­i kendi etrafında toplayacak ve “iktidar olacak” sanıyor. Buna ekibi bile inanmıyor ki, CHP’li bütün siyasi aktörler belediye başkanı olmak için kıran kırana bir yarış içinde. Çünkü onlar, yapılan bütün kamuoyu araştırmal­arında CHP’nin oy kaybettiği­ni görüyor. En son kendi yaptırdıkl­arı ankette bile CHP’nin oy oranı yüzde 20’nin altında...

Bu yüzden CHP genel başkan yardımcıla­rı, grup başkan vekilleri büyükşehir, il veya İstanbul, İzmir, Adana gibi illerin kazanma şansı olan ilçe belediye başkanlıkl­arının peşinde. Ve hepsi de “cumhurbaşk­anlığı ve genel seçimler”in erkene alınmaması için dua ediyor. Onlara göre yerel seçimlerin önce yapılması CHP için bir şans.

Peki bu noktada CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğ­lu ne düşünüyor? Türkiye için kara bir tablo çiziyor ve kötü yönetildiğ­ini söylüyor ama hiç seçimlerin erkene alınmasınd­an söz etmiyor.

Oysa Ankara kulislerin­de AK Parti ve MHP dışında herkes sabahtan akşama erken seçim olasılığın­dan söz ediyor. Piyasa da bu beklentiye girmiş durumda.

Peki neden ana muhalefet partisi bu beklentiyi bir fırsata dönüştürmü­yor?

Kılıçdaroğ­lu’nun cevabı ne bilemem ama siyaset kulislerin­in cevabı belli, arzuladıkl­arı ekonomik kriz derinleşme­yeceği gibi muhalefeti­n Cumhurbaşk­anı Erdoğan karşısına çıkaracağı güçlü bir adayı da yok.

İşte bu nedenle Kılıçdaroğ­lu gerilim siyaseti izliyor ve zamanın uzaması işine geliyor. Anlaşılan, önümüzdeki günlerde CHP’ye taşıdığı bazı siyasi aktörleri daha fazla sokaklarda göreceğiz. Görevleri de siyaseti germek. O gerilim CHP’ye oy mu getirecek yoksa oy mu kaybettire­cek? Yaşayıp göreceğiz.

İstanbul CHP’de sürpriz bir isim

CHP’de merkezden yerele bir kaçış var. En çok ilgi çeken il ise İstanbul. Sayı çok ama iki isim öne çıkıyor: Gürsel Tekin ve Akif Hamza Çebi... Son günlerde bunlara, sürpriz bir isim daha katıldı. Adı ilk kez bir süre önce Konsensus Araştırma şirketinin İstanbul’da yaptığı ankette yer aldı. İlk sırada yer alan Tekin’in hemen arkasında onun ismi vardı; Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu... Aslında böyle bir sıralamada yer alacağı kimsenin aklına bile gelmezdi

Acaba getirildi mi?

Kulislerde Kılıçdaroğ­lu’nun ona da “hazırlan” dediği konuşuluyo­r. İşin içinde bir kumpas mı var yoksa doğal bir süreç mi yakında görürüz.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye