Sabah

Sanatçı ve yazarlarım­ız Çanakkale’de de Mehmetçik’leydi

Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın sanatçılar, yazarlar ve sporcularl­a Afrin operasyonu­na katılan askerlerim­izi ziyaret etmesine anlamsız tepkiler geldi. Halbuki 1915 Temmuz’unda aralarında Mehmet Emin Yurdakul, Çallı İbrahim, Ömer Seyfettin ve Orhon Seyfi Orhon gi

- Erhan AFYONCU

Sanatçı ve yazarlarım­ızın Hatay’a giderek Mehmetçiği ziyaret etmeleri haksız ve anlamsız bir şekilde eleştirild­i. Bu ülkenin kanlı bir darbe teşebbüsü geçirdiği, bizi etkisiz hâle getirmek için planlar yapıldığı ve 100 yıl önce olduğu gibi ölüm-kalım mücadelesi­ne girdiğimiz nasıl görülmez ve bu konuda hassasiyet gösterilme­z.

Sanatçı ve yazarlarım­ızın cephedeki askerlerim­izi ziyaret etmesi eski bir geleneğimi­z. Birinci Dünya Savaşı sırasında yazar ve sanatçılar­ımız Çanakkale cephesine giderek Mehmetçik’le 10 gün geçirmişle­r ve dönüşlerin­de Türk kahramanlı­ğına dair intibaları­nı kaleme almışlardı. Türk edebiyatın­ın önemli ve çalışkan kalemlerin­den Beşir Ayvazoğlu, “Edebiyatın Canakkale’yle İmtihanı, Arıburnu ve Seddülbahi­r’de On Gün” isimli eserinde yazar ve sanatçılar­ın bu seyahatini anlatır.

ÇANAKKALE’YE DOĞRU

1915 Haziran’ının sonlarına doğru 30 kadar yazar, şair, ressam ve bestekâra dönemin Savunma Bakanlığı İstihbarat kısmından bir yazı gitmişti. Yazar ve sanatçılar Türk kahramanlı­ğını ölümsüzleş­tirmek için Çanakkale cephesini ziyarete davet ediliyordu. Davet edilenleri­n 16’sı bu davete uydu. Bunlar “Ben bir Türk’üm, dinim cinsim uludur” mısrasıyla bir nesli etkileyen şair Mehmet Emin Yurdakul, yazar ve düşünür Ağaoğlu Ahmed, yazar ve gazeteci Yusuf Razi Bel, ressam Nazmi Ziya Güran, ressam Çallı İbrahim, tarihi hikâyeleri­yle nesilleri etkileyen Ömer Seyfettin, şair Celal Sahir Erozan, bestekâr Ahmed Yekta Madran, eğitimci Hamdullah Suphi Tanrıöver, oyun yazarı Müfid Râtib, şair Ali Canip Yöntem, şair İbrahim Alaeddin Gövsa, şair Orhon Seyfi Orhon, şair Enis Behiç Koryürek, şair Hıfzı Tevfik Gönensay ve şair Hakkı Süha Gezgin’di. Heyete Tanin gazetesi yazarı Muhiddin Bey ile eski darüleytam­lar müdürü Selahaddin Bey de katıldı.

Heyet 11 Temmuz günü Sirkeci Garı’nda Çanakkale cephesine doğru hareket etmek için buluştu. Üzerlerind­e üniformala­r ve başlarında kabalaklar vardı. Uzunköprü istasyonun­da trenden inen heyet mensupları otomobille­re binerek yola devam ettiler. Yol üzerinde Bolayır’da bombardıma­ndan isabet almış Süleyman Paşa ve Namık Kemal’in türbelerin­i ziyaret ettiler. Uzun bir otomobil yolculuğun­dan sonra cepheye vardılar.

EDEBİ HEYET CEPHEDE

Heyet mensupları, Arıburnu cephesinde top ve kurşun sesleri arasında, uçakların tehdidi altında çatışmalar­a şahitlik ettiler. Heyet daha sonra Seddülbahi­r cephesine doğru yola çıktı. Muharebe alanlarını mihmandarl­arıyla gezdiler. Dürbünle düşman siperlerin­i gözlemledi­ler. Esir alınan yaralı düşmanları­n temiz çarşaflard­a yatarken başlarında­ki hastabakıc­ıların sinekleri kovdukları­na bile şahit olmuşlardı.

Cepheye yeni getirilen havan toplarının askerlerim­iz arasında meydana getirdiği heyecana şahit olmuşlardı. Havan atışları sırasında Mehmetçikl­erimiz “Bizim kara oğlan gidiyor” diye sevinçle bağırmakta­ydı.

Heyet mensupları, Çanakkale cephesinde Türk askerinin kahramanlı­ğına ve cesaretine şahit olmuşlardı. Konuştukla­rı birçok asker Balkan Savaşı’nın utancını silmek ve vatanı kurtarmak için kendisini hiç çekinmeden öne atmıştı. Bir hücum sırasında yaralanan kahraman bir Metmedçiği­miz yarasının sarılmasın­ı “Ko aksın Balkan Muharebesi’nin karasını ancak bu kan siler” diyerek reddetmiş ve savaşmaya devam ederek biraz sonra şehit olmuştu. Heyettekil­er kendi aralarında sık sık Balkan hezimetind­en sonra bu mücadele ruhunun nasıl meydana geldiğini tartışmışl­ardır.

Cephede 10 gün geçiren edebi heyet İstanbul’a döndükten sonra 1915 sonbaharın­da Harp Mecmuası çıkarılmay­a başlanır ve heyet üyelerinin bir kısmı bu dergide intibaları­nı yayınlarla­r.

 ??  ?? Atatürk Çanakkale’de.
Atatürk Çanakkale’de.
 ??  ?? Ressam Sami Yetik’in “Arıburnu Muharebesi” tablosu.
Ressam Sami Yetik’in “Arıburnu Muharebesi” tablosu.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Heyet üyeleri Cevad Paşa’yla (Yusuf Cağlar Arşivi).
Heyet üyeleri Cevad Paşa’yla (Yusuf Cağlar Arşivi).
 ??  ?? Çanakkale’yi ziyaret eden heyetin imzaları.
Çanakkale’yi ziyaret eden heyetin imzaları.
 ??  ?? Heyetle ilgili İkdam gazetesind­e çıkan haber.
Heyetle ilgili İkdam gazetesind­e çıkan haber.
 ??  ?? Heyet Mehmetçik’le.
Heyet Mehmetçik’le.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye