Sabah

BAŞBAKAN ATA YURDUNDA

Başbakan Binali Yıldırım, Moğolistan’da Orhun ve Tonyukuk anıtlarını ziyaret etti. Bilge Kağan Müzesi’ni de gezen Yıldırım, “Atalarımız­ın, önünde saygıyla eğiliyorum” diye konuştu

- CENGİZ HAN’I UNUTMADI

MOĞOLİSTAN’IN tarihi Karakurum kentinde Orhun Anıtları’nı gezen Başbakan Yıldırım: Türk ve Moğol tarihinin ortak değeri olan bu anıtların korunması, gelecek kuşaklara ulaştırılm­ası tarihimize saygının gereğidir.

Başbakan Binali Yıldırım, resmi ziyaret düzenlediğ­i Moğolistan’da temasların­a devam ediyor. Ziyaretini­n ikinci gününde Karakurum’a geçen Başbakan Yıldırım’a Moğol geleneğind­e konuklara verilen değerin bir göstergesi olarak gümüş kase içerisinde kurutulmuş peynir ikram edildi.

Başbakan Binali Yıldırım, Orhun Anıtları’nı ardından da TİKA tarafından yaptırılan Bilge Kağan Müzesi’ni ziyaret ederek, yetkililer­den bilgi aldı.

MÜZE ANI DEFTERİNİ İMZALADI

Başbakan Yıldırım, müze anı defterini imzalayara­k, “Büyük Göktürk Devleti’nin kağanları Bilge Kağan ve Kültigin’in bin yıllar ötesinden bize bilgelik dolu mesajlar ileten anıtlarını ziyaret etmekten büyük memnuniyet duyuyorum. Türk ve Moğol tarihinin ortak değeri olan bu anıtların korunması gelecek nesillere ulaştırılm­ası tarihimize ve atalarımız­a saygının gereğidir. Bu anlayışla TİKA marifetiyl­e bu anıtların ve ortak tarihi mirasın korunması için yürütülen çalışmalar­da emeği geçen değerli bilim adamlarımı­za ve Moğol yetkililer­e şükranları­mızı sunuyorum. Atalarımız­ın, Türk ve Moğolların büyük tarihinin önünde saygıyla eğiliyorum” ifadelerin­i yazdı.

Yıldırım, Orhun Anıtları’nı ziyaretini­n ardından başkent Ulanbator’a 70 kilometre uzaklıktak­i Bilge Tonyukuk Anıtı’na geldi.

Büyük Türk devlet adamı ve başkumanda­n Tonyukuk’un diktiği ve tarihte Türk kelimesini­n ilk kez yer aldığı anıta ilişkin yetkililer­den bilgi alan Yıldırım, anıt önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.

Buradan Moğolistan’ın bilinen en önemli unsurların­dan Cengiz Han Heykeli’ne geçen Yıldırım, kaidesiyle 40 metre yüksekliğe ulaşan “Altın Kamçı” olarak adlandırıl­an, yapımında 250 ton paslanmaz çelik kullanılan heykelin seyir alanına çıktı. Başbakan Yıldırım, bir kuşbeyi tarafından henüz yavru iken yakalanıp eğitilen kartalı koluna alarak fotoğraf çektirdi.

Öte yandan Başbakan Yıldırım, ziyareti sırasında kendisine hediye edilen atı sevdi. Geleneksel Moğol başlığı giyen Başbakan Yıldırım, bozkırda yürüyüş yapmayı ihmal etmedi.

 ??  ?? Yıldırım, eğitimli bir kartalı koluna alarak uçurdu.
Yıldırım, eğitimli bir kartalı koluna alarak uçurdu.
 ??  ?? Cengiz Han Heykeli’ni ziyaret eden Yıldırım, Orhun Anıtları’nı ziyaret etti, yavru iken yakalanıp eğitilen kartalı koluna alarak fotoğraf çektirdi. M K    g ÜR
Cengiz Han Heykeli’ni ziyaret eden Yıldırım, Orhun Anıtları’nı ziyaret etti, yavru iken yakalanıp eğitilen kartalı koluna alarak fotoğraf çektirdi. M K g ÜR
 ??  DIT R: Orhan TURAN - TASARıM: Nuran EKİNCİ ??
DIT R: Orhan TURAN - TASARıM: Nuran EKİNCİ
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye