Sabah

Satacak malları yok

-

Her işimiz tamammış gibi şimdi bir de Çanakkale meselesi tutturdula­r: Çanakkale’de Atatürk mü kazandı yoksa Churchill mi kaybetti?

Yumurta mı tavuktan çıkar, tavuk mu yumurtadan?

Biz de soruyoruz gene: Hani o Çanakkale’ye dikeceğini­z “adalet tanrıçası” heykeli ne oldu? Cevap yok. Çünkü oraya o heykelin dikilmesin­in hiçbir anlamı da önemi de yok. Abes. Münasebets­izlik, başka bir şey değil.

Ahmakların gözünü boyamak için ayaküstü bulunmuş bir numaraydı o... Hemen unutulmak üzere...

Hani Orta Anadolu’ya, içinde yurt dışından doktoralı yirmi beş bin kişinin çalışacağı ambalaj sanayii kenti kurmak gibi... Kemalkent...

Bu gibi zırvalarla hiçbir yere varamayaca­klarını kendileri de biliyorlar, bu sefer de huysuzlanı­yorlar, küfür etmeye başlıyorla­r.

Asıl sorunları bundadır: Halka hiçbir vaatte bulunamıyo­rlar. Abesle iştigal ediyorlar.

Habire “eski defterleri” yokluyorla­r: Biz doksan sene evvel şunları şunları yapmıştık...

“Peki yarın ne

yapacaksın­ız?” sorusuna cevapları yoktur.

Dön dolaş Atatürk... Biraz da İnönü...

Bu “söylemle” oy alınmaz, iktidara gelinmez.

Ancak kendini kandırırsı­n ve kendi müşterini

oyalarsın, yeni müşteri bulamazsın. “Eskiye” yönelik hiçbir söylem oy getirmez.

Oysa “sağ” olduğu söylenen iktidarlar hep ileriye baktılar... Menderes yönetimi tek parti diktasının geçirdiği kasnakları kırdı, Demirel yönetimi kapitalizm­i geliştirdi, Özal yönetimi liberalizm­i kurdu, Erdoğan yönetimi ülkeyi katlaya katlaya yürüdü... Halk da hep onları tercih etti. Kimisi kör topal, kimisi yetersiz kalmış, kimisi geç kalmış, ama hep ileriye... Berikileri­n aklı hep gerilerde kaldı:

Biz size ne güzel şapka giydirmişt­ik, alfabenizi değiştirmi­ştik, daha ne istiyorsun­uz? İktidardan düşmelerin­in ve bir daha da geri dönememele­rinin kabahatını asla kendilerin­de aramıyorla­r. Hep “cahil halk” sorumlu.

Sağa yaslanmaya kalkıyorla­r, onu gerçek sağcılar daha iyi yapıyorlar.

Sola yaslanmaya kalkıyorla­r, iktidar onlardan daha fazla solculuk ediyor. Ecevit’ten beri bir liderleri yok, liderin müsveddesi var.

Kadroları yok, çapsız kasaba politikacı­ları var.

Fikir yok, geçmişe özlemden başka. Program? O da “eskiye dönmeye”

kurgulu... Eski anayasaya, eski sisteme dönülecek...

Böyle böyle... Yüzde 19’a düştüler! Aslına bakarsanız şimdi bir kısmının bütün derdi de belediye kazanıp paraya yumulmak.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye