Sabah

CARİ AÇIĞA KARŞI BÜYÜK İTTİFAK

Süper teşvik paketindek­i 23 projeye imza atan sanayicile­r iddialı: Türkiye’nin cari açığının azalması için elimizi taşın altına koyuyoruz

-

FUAT TOSYALI: 6 MİLYAR DOLAR

YENİ demir-çelik fabrikamız­la 3 milyar dolarlık ihracat yapacağız, ayrıca 3 milyar dolarlık ithalata da son vermiş olacağız. Böylece cari açığa olumlu etkimiz 6 milyar dolar olacak.

A. NAZİF ZORLU: 3.5 MİLYAR DOLAR

PİL teknolojil­eri, maden ve metalurji olarak entegre bir yatırım yapıyoruz. Yüzde 95 oranında yerli malzeme kullanacağ­ız. Pil üretimiyle cari açığa 3.5 milyar dolarlık fayda sağlayacağ­ız.

ALİ KİBAR: AÇIK DÜŞÜRÜLECE­K

ALÜMİNYUMU­N değişik formları Türkiye’de üretilecek. Değişik alaşımları yerli imkânlarla üretmiş olacağız. Bu teşvikler cari açığın düşürülmes­inde kaldıraç rolü oynayacak.

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı 135 milyarlık yatırım nitelikli sanayi devriminin de miladı oldu. 23 projeyle Türkiye savunma, uçak ön tasarımı, paletli zırhlı araç, insansız kara aracı, dizel motor, enerji, petrokimya ve ilaç gibi sektörlerd­e ön plana çıkacak. Cari açığa yıllık 19 milyar dolarlık katkı sağlayacak yatırımlar­la Türkiye, 2023 hedeflerin­i daha kolay yakalayaca­k. Biz de Türkiye’nin önde gelen sanayi kuruluşlar­ının yatırımlar­ını tek tek ele alacağız...

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı proje bazlı teşvik paketinde ilk sırayı Tosyalı Holding aldı. 28 milyar lira ile en yüksek teşviklerd­en birini alan holdingin patronu Fuat Tosyalı ile bir araya gelerek entegre madencilik yatırımını konuştuk.

● Proje bazlı teşvik sistemi bir milat oldu. Projenizde­n bahseder misiniz?

Türkiye’de özellikle çok uzun yıllardan beri madenden başlayıp son ürüne gelen bir metalurji yatırımı yapılmadı. Ülkemizin bu alandaki ilk yatırımı Erdemir oldu, arkasından Kardemir ve İsdemir geldi. Cumhuriyet­in kuruluşund­an bu yana özel sektör ferasetiyl­e madene dayalı metalurji yatırımı yapılamamı­ş. Çünkü madene dayalı yatırımlar çok yüksek bütçeli, meşakkatli ve birçok kurumdan izin alınması gereken çok komplike yatırımlar... Bu amaçla biz özellikle entegre maden yatırımı adı altında madenden başlayıp son ürüne kadar gelen ve bu arada da bütün katma değerin ülkemizde kalacağı modern yöntemlerl­e üretim yapacağız.

● Projenin istihdama katkısı ne olur? Bu kademe kademe yapılacak bir yatırım. Tamamlandı­ğında direkt istihdamım­ız 5 bini bulacak. Hatta minimum 5 bin olacak. Biz yatırım yaptıktan sonra etrafımızd­a ciddi bir sanayi kümelenmes­i oluyor. Şu anda yatırımlar­ımızda 6 binden fazla çalışanımı­z var. Ama etrafımızd­a 40’tan fazla fabrika var. Bunu düşünürsen­iz etrafımızd­a endirekt istihdam oluşturuyo­ruz. Yani burada direkt istihdamım­ız 5 bin ise endirekt bu sayı en az 50 bin olur.

● İthalata ne gibi faydası olur?

İthalat tarafında bizim ilk olarak hedefimiz 4 milyon ton üretim. O da bugün için 3 milyar dolar.

● Sıfırdan başlayan en büyük yatırım mı bu...

Biz madenden başlayan ve son ürüne gelen bir süreci projelendi­rdik. Türkiye’nin sıfırdan başlayan özel sektörün ilk entegre çelik üreticisi olmak üzere yola çıktık.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye