Sabah

Tehlikeli dönem

- mbarlas#sabah com tr facebook com/mehmetbarl­as sabah

ESKİ çağlarda olsa, insanlığın şu çılgınlık dönemini anlamak için müneccimle­r yıldızları incelerdi.

Eski çağlarda olsa, insanlığın içine girdiği çılgınlık döneminin nedenini anlamak için müneccimle­r yıldızları­n gökteki konumların­ı incelerler­di. Ya da kâhinlerin yaşanan çağa ilişkin seslendird­ikleri kehanetler­inden, çılgınlık dönemine ait ipuçları aranırdı.

Trump faktörü

Gerçekten de tehlikeli denilebile­cek bir çılgınlık dönemi dünya barışını tehdit ediyor. Özellikle Amerika’ya Başkan seçilen Trump’ın kural dışı davranışla­rı ve sözleri, dünyadaki istikrarı sarsmakta. Trump’ın BAŞYAZI seçim kampanyası döneminde tebessümle karşılanan sorumsuz ve saldırgan söylemleri­nin Başkan seçildikte­n sonra da sürmesi, ürkütücü bir hal almaya başladı.

Hedefte Ortadoğu var

Bu çılgınlık döneminin yansımadığ­ı siyasi coğrafya yok ama bizim de içinde bulunduğum­uz Ortadoğu, en fazla etkilenen bölge... Trump ABD’sinin oluşturduğ­u ve İsrail- Suudi ArabistanL­übnanKörfe­z Emirlikler­i ile Mısır’dan oluşan yeni ittifak, başta İran olmak üzere Suriye’deki Esad rejimini de hedef alan komploları sahnelemey­e başladı... Kudüs’ün İsrail’in başkenti olması gerektiği söylemi ile başlayan gerginlik, şimdi de Suriye’nin Esad’ının zehirli gaz kullandığı gerekçesiy­le bu ülkenin hedefe konulmasın­a kadar dayandı.

Rusya uyarıyor

Trump’ın geçen aylarda Kuzey Kore’yi ve Kim Jong-il’i hedef alan saldırgan ve hakaret dolu sözlerinin hedefinde şimdi Esad ve Suriye var. Ve tıpkı Kuzey Kore’yi hedef aldığı zaman nasıl Rusya ve Çin ABD’yi kendine getirmek için uyarılar yaptılarsa, şimdi de özellikle Rusya ABD’yi Suriye’ye dönük saldırgan projeler konusunda çok ciddi biçimde uyarıyor. Bu arada tıpkı Suriye’deki zehirli gaz iddiasında olduğu gibi İngiltere’deki bir zehirlenme vesile edilerek Rusya’nın Batı ile arasındaki diplomatik bağlar zayıflatıl­dı.

Avrupa’nın kafası karışık

Bütün bu kargaşa içinde Avrupa’nın, ABD’yi dengelemes­i beklenirdi. Ama Avrupa’nın da kafası karışık... Trump’ın Avrupa ürünlerine koyduğu ek vergilerin yarattığı şaşkınlık sürerken, Avrupa ülkelerind­eki seçimlerde aşırı eğilimler hep ağır basıyor. Mesela Macar Başbakanı Viktor Orban’a göre Avrupa İslam’ın işgali altında bulunuyor ve yeni bir Haçlı dayanışmas­ı ile Avrupa’yı kurtarmak lazım...

Temel soru tabii ki “'Q\a VaYa şı patlar mı” şeklinde bugün... Ancak global ölçekteki bir savaşın başta Ortadoğu olmak üzere pek çok coğrafyada parça parça devam ettiğini söyleyebil­iriz.

 ??  ?? MeKPeW BARLAS BAŞYAZI
MeKPeW BARLAS BAŞYAZI
 ?? Mehmet BARLAS ??
Mehmet BARLAS

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye