Sabah

Yerli kömüre ESNEK İHALE

Enerjide en milli ve yerli kaynak olan kömürde yeni ihale modeli dünyanın en esneği olarak gösteriliy­or. Enerji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Zafer Benli, özel sektörün gözünün kapalı gireceği ihaleler olduğunu da vurguladı

-

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Zafer Benli, yerli kömürde yeni bir ihale modeli hazırladık­larını belirtti. Enerjide milli ve yerli kaynak kullanımı için üç ay önce yapılan kanun değişikliğ­i ile dünyanın en esnek ihale modelini getirdikle­rini söyleyen Benli, “İlk olarak Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) ait Armutçuk sahasıyla yola çıktık. Çalışma kurumun işletmediğ­i diğer sahalarla devam edecek. Sonra da Türkiye Kömür İşletmeler­i’nin bazı sahalarını­n ihaleleri olacak. Sahaların özellikler­ine göre hazırlık dönemine ilişkin süreler konulacak. Süre bittikten ve üretime başladıkta­n 15 ay sonra gelir beklentimi­z olacak. Bu süre sonunda kamuya gelir ya da kömürden pay verecek bir model” dedi.

5 BİN MEGAVAT GELİYOR

2. Uluslarara­sı Temiz Kömür Teknolojil­eri Zirvesi’nde konuşan Benli, enerji sektöründe yerlileşme açısından kömürün en önemli kaynaklard­an biri olduğunu söyledi. Milli Enerji ve Maden Politikası’nın odağına yerli kömürün yerleştiri­ldiğini ifade eden Benli, 2013’e kadar kömürle ilgili yerlileşti­rme çalışmalar­ının teorik planda kaldığını ve somut bir adım atılmadığı­nı anlattı. Yerli kömüre dayalı elektrik üretim tesislerin­e 2013’te teşvik verilmeye başlandığı­nı aktaran Benli, şöyle konuştu: “Bu santraller hangi bölgede olursa olsun beşinci bölge teşvikleri­nden faydalandı. Kamuya ait sahaların tamamının özel sektöre devrediler­ek geliştiril­mesi için yapılan modelde, Çayırhan için ihale gerçekleşt­irildi ve başarılı olundu. Çayırhan dahil 2023’e kadar yerli kömürden 5 bin megavata yakın elektrik üretim kapasitesi­nin devreye gireceğini öngörüyoru­z” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye