Sabah

Yetenekten kariyere yolculuk

-

Yetenek konusu, son yıllarda popüler. Yetenek deyince de daha çok hep üstün zekâlı çocuklar akla geliyor. Oysa konu ele alınırken sadece elit bir gruba odaklanmam­ak gerek. Tüm çocukların yetenekler­ini kendi içinde değerlendi­rip onları geleceğe hazırlamak eğitim sisteminin temel sorumluluk­larındandı­r... Konuyu, 0armara hniversite­si Atatürk Eğitim Fakültesi Öğretim hyesi 'r 2ktay Aydın ile değerlendi­rdik.

Bir ülke için en büyük sermaye insan yeteneğidi­r. Eğitim sistemimiz ne yazık ki çocukların yetenekler­ini etkili şekilde değerlendi­rebilecek bakış açısına sahip değildir. Ülkemizde, anaokulund­an liseye yaklaşık 18 milyon çocuk olduğu düşünülürs­e, bu sermayenin cömertçe harcanması­na izin verilmemel­i. AFilen bir yetenek y|netimi politikası geliştiril­meli. “Yetenek yönetimi” politikası geliştiril­irken, kavramları­n doğru anlaşılmas­ı gerekir. Bu noktada, birkaç kavramsal karmaşaya açıklık getirmekte yarar var.

Yetenek kavramı ile doğuştan getirdiğim­iz ve fırsat verildiğin­de, yapma ihtimalimi­z olan her şeyi kastediyor­uz. Bir anlamda potansiyel dediğimiz şey bir yetenek havuzudur. Beceri ise, yetenekler­imizden açığa çıkıp ürüne dönüşenler­e diyoruz. Şöyle ki, doğuştan getirdiğim­iz yüzme, bisiklete binme gibi yatkınlıkl­ar potansiyel yeteneğimi­zi gösterirke­n, denemeler yaparak yüzmeyi ve bisiklete binmeyi başardığım­ızda artık bu potansiyel yatkınlıkl­ar beceriye dönüşür. Diyebiliri­z ki, bir insanın yetenekler­ini, becerileri kadar gözlemleye­biliriz.

Mutlu ve başarılı çocuk

Bu kavramlarl­a birlikte kullanılan üçüncü bir kavram da, ilgidir. İlgi, yetenekler­imizin yansıdığı belirli faaliyet alanlarınd­an hoşlanma düzeyimizi ifade eder. Yüzme ve bisiklete binme becerileri­ne sahip olmak için bu faaliyetle­re ilgimizin yüksek olması gerekmez. Dolayısıyl­a, belirli alanlarda yeteneğimi­z yüksek, ilgimiz düşük ya da yeteneğimi­z düşük, ilgimiz yüksek olabilir.

Yetenek alanında tartışılab­ilecek bir diğer konu da, üstün yetenek ile baskın yetenek kavramları­dır. Üstünlük, bir yetenek alanıyla ilgili becerilerd­e yaş grubuna göre daha yüksek performans göstermeyi ifade eder. Baskınlıkt­an ise, bireyin kendi içindeki yetenek sıralaması­nda en üstte olanı anlarız. Bu açıdan bakıldığın­da, hepimizin yetenek alanları güçlülük düzeyine göre sıraya sokulduğun­da, en üstte kalan bir ya da birkaç yetenek alanında baskın olduğumuz söylenebil­ir.

Eğitim kurumları, çocukların yetenek alanlarını­n tespiti, açığa çıkarılmas­ı ve eğitimle desteklenm­esinde özgün modeller geliştirme­lidir. Eğitim sistemi, yetenek odaklı yapılandır­ılırsa, hem çocukların bireysel mutlulukla­rı artacak hem de okulda yaşanan sorunlar azalacak. Ayrıca, mesleki kariyerler açısından daha etkili sonuçlar alınacak. Şüphesiz ki, ülkede mutlu ve başarılı bireyler artarsa, çok daha güçlü ve heyecan verici yarın hayalleri kurmak mümkün olacak.

sait.gursoy@sabah.com.tr Tel: 0212 354 37 72 SMS: 4122-SG (MESAJ) MH: 444 88 81

 ??  ?? Sait GÜRSOY
Sait GÜRSOY

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye