Sabah

Ticaret savaşı da mı Suriye ile ilgiliydi?

- SURİYE’DEKİ DOLAR/RUBLE DOLAR/TL DOLAR/RİYAL

restleşme öncesinde Çin ile ABD arasında başlayan ticaret savaşları da saf belirleme kavgasının bir parçası olarak görülüyor. Çin ile ABD arasındaki ticaret savaşının pimi martta çekildi. ABD, Çin çelik ürünlerini­n ithalatına getirdiği yüzde 25 ve alüminyum ürünlerini­n ithalatına getirdiği yüzde 10 oranındaki ek vergiler ile başlattığı ticaret savaşının dozajını daha sonra artırdı. 100’lerce ürüne ek vergi koyan ABD’ye karşı Çin de misilleme yaptı. Önceki gün ise iki ülke arasında bir nebze ateşkes ilanı yapıldı.

E‘SAFINI BELİRLE’ BASKISI HİZAYA SOKMA GİRİŞİMİ

Dilek GÜNGÖR konomide faizin yüzde 4.6’ya indiği, mega projelerin startının verildiği, IMF’ye borcun sıfırlandı­ğı, kredi notunun iki kuruluş tarafından yatırım yapılabili­r seviyeye çıkarıldığ­ı, tarihinin en parlak dönemi olan Mayıs 2013’ten bu yana finansal, siyasi ve 15 Temmuz’da fiili işgal girişimine dönüşen saldırılar­la boğuşan Türkiye, bir kez daha hedef tahtasına konuldu.

Ortadoğu’da Suriye merkezli kutuplaşma ABD Başkanı Donald Trump sosyal medyada yaptığı açıklamala­rla sıcak savaş ihtimalini güçlendiri­rken, dış politikada diz çökmeyen ve milli çıkarları doğrultusu­nda hareket eden Türkiye’yi bir şeylere zorlamak için yapılan saldırılar had safhaya ulaştı. Geçmişte piyasaları operasyonl­arla hizaya sokan küresel güçler, son bir haftada dolar üzerinden yapılan saldırılar­la yine Türkiye’ye ‘aba altından sopa’ göstermeye çalışıyor, saf tutmasını istiyor.

Küresel güçler piyasa sopasını göstererek Ortadoğu’daki yeni oyun planında ülkeleri hizaya sokmaya çalışıyor. Bu nedenle, dünyada son bir haftada en fazla düşen borsalar Rusya ve Türkiye borsaları... Para birimlerin­in değer kaybında da İran’la birlikte Türkiye ve Rusya başı çekiyor. Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Başkanı Vladimir Putin ve İran lideri Hasan Ruhani’nin 4 Nisan’da Ankara’da el sıkışmasın­ın ardından bu üç ülkenin piyasaları­na Değişim (%) yönelik saldırılar­ın hız kazanması da dikkat çekici. O tarihten bu yana dolar, TL karşısında yüzde 5’e yakın değer kazanırken, Rus Rublesi’ne karşı da yüzde 11 prim yaptı. Aynı dönemde para birimi yüzde 64 değer kaybeden İran ise, doları sabitlemek zorunda kaldı. Rusya borsası son bir haftada yüzde 11’den fazla erirken, Borsa İstanbul’daki kayıp ise yüzde 4’lerde. Trump yönetimini­n Çin’e karşı başlattığı ticaret savaşının zamanlamas­ının da Suriye açıklamala­rının öncesinde gelmesi tesadüf değil!

BATIDA PİYASA YÜKSELİŞTE

Türkiye, Rusya ve İran piyasaları­nda yaşanan türbülansı­n Trump’ın yanında yer aldıkların­ı açıklayan ülkelerde olmaması ise dikkat çekici. Son bir haftalık verilere bakıldığın­da ABD borsası yüzde 1.6 yükselmiş durumda. İngiltere ve Almanya’da yükseliş yüzde 3’ü geçti, Fransa borsaların­daki ise yüzde 2’ye yaklaştı. Dün de piyasalar yine ABD Başkanı Donald Trump’ın tweetlerin­den etkilendi. “Hazır ol Rusya, füzeler gelecek. Rusya, halkını gazla öldürmekte­n zevk alan kimyasal silahlı bir hayvanla ortaklık kurmamalı” diye atılan tweet içeride dolar kurunu 4.19 TL’ye çıkardı. Trump, bu tweetin ardından bir başka açıklama daha yaparak Rusya’ya ‘ekonomik yardım’ teklifinde bulundu. Trump’ın “Rusya ile ilişkileri­miz Soğuk Savaş dönemi de dahil en kötü seviyede. Bunun için bir neden yok. Rusya’nın ekonomisin­e yardım etmemiz için bize ihtiyacı var, bu çok kolay bir şey. Silahlanma­yı durdurun” tweet’i dikkat çekti.

 ??  ?? dilek.gungor@sabah.com.tr EKONOMİ
dilek.gungor@sabah.com.tr EKONOMİ

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye