Sabah

09 Zıplayarak büyümek

-

Türkiye, EDIlGEn ülkE grubundan çıkmıştır. Bunu Başbakan BInAlI YılDırım söylüyor: §NE DEmEk EDIlGEn ülkE? Birisi bir şey söyler ‘şöylE HIzAyA GEç.’ Sen de hizaya geçersin. Şimdi Türkiye diyor ki ©o sırAyı yAnlış yAptın, şu tArAFtA DurACAksın.’ Yani sürece tabi olan değil, sonuCu BElIrlEyEn ülkE.”

Edilgen ülke, IzIn vErIlEn kADAr büyüyendir. DoğrusAl BüyümEyE rAzı olandır. Yeni şeyler yaparak zıplAmAsın­A IzIn vErIlmEyEn­DIr. Bizler 7 civarında yüksek büyüme ile gide duralım, bizim zıplAyArAk BüyümEyE IHtIyACımı­z vAr. Ancak bu sayede edilgenlik­ten EtkEn ülkE sınıfında daim oluruz.

Ne mi demek istiyorum? ProJE BAzlı tEşvIk sIstEmIylE Türkiye’yi zıplatacak 19 şIrkEtIn 23 proJEsInE dair yazdık, çizdik. İhracatı artırıp ithalatı azaltan, cari açığı indiren, istihdamı nitelikli hale getirip öncü teknolojil­erle dışa bağımlılığ­ı azaltan... Bunlar için 135 mIlyAr lIrA harcayacağ­ız. Niyetimiz ülkeyi zıplatarak büyütmek ise elimizin altında pek çok FArklı potAnsIyEl­I de göz önünde bulundurma­lıyız. Sorunumuz DArı AmBArı üzErInDE AçlıktAn ölEn tAvuk olmAk... Nasıl bir duygudur acaba? Misal vereyim, size de yaşatayım. Zira ben bunu çok sık yaşıyorum...

Misal Allah FınDık bitkisinin üçte ikisini bu coğrafyaya bahşetmişt­ir AmA BorsAsı AvrupA’DA, kârı DışArıDADı­r. En bereketli yılda Türkiye 2.5 mIlyAr $ kazanır ama bizden aldığı fındıkla yasal uyuşturucu NutEllA’yı yapan FErrEro yılda 13 mIlyAr Euro elde eder.

Misal kAyısı Malatya’nın simgesidir, endemiktir ve dünyadaki epidemikle­ri, lezzetinin yakınına yaklaşamaz. Yine aynı döngü, bu zenginliği­miz için de geçerlidir. Dünyada kIrAzın baş üreticisiy­iz ama en fazla pazarda satarız. Oysa JAponyA sadece çiçeğinin sAkurA) festivalin­den turIzm rEkorlArı kırar. Yerim bitti, sözümü tEk önErIylE noktalayay­ım: Fındık kartımızı kullanıp zıplayarak büyümek için nEDEn TrABzon, OrDu, GIrEsun GüçlErInI BIrlEştIrI­p FErrEro’yu sAtın AlmAyı DüşünEmEz? İşte farklı bir zıplAmA AlAnı size...

 ??  ?? ÖNERİ-YORUM
ÖNERİ-YORUM

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye