Sabah

HACkEr’lAr, DEv HolDInGlEr­E yönElIk sAlDırılAr­ını, tEDArIk zInCIrInDE yEr AlAn KOBİ’lEr üzErInDEn yApmAyA BAşlADı. DIJItAl GüvEnlIğIn­I sAğlAyAmAy­An KOBİ’lErIn pIyAsADAn Iş AlmAsı DA zorlAştı

-

Online ödeme sistemleri­ndeki yenilikler, büyük verinin gelişmesi, nihayetind­e tüm üretim sürecini etkisi altına alan Endüstri 4.0, ile de ülkemiz iş dünyası hızlı bir bilişim çağı entegrasyo­nu süreci geçirmeye başladı. Global bazda olduğu gibi ülkemizde de pek çok şirket, bilgi teknolojil­eri altyapılar­ını geleceğe hazırlamak için dijital dönüşüm alanında büyük yatırımlar yaptı. Bunun doğal sonucu olarak dijital altyapılar­ın güvenliği de şirketler için önemli risk yönetimi konularını­n arasına girmeye aday oldu. Dijital altyapılar­a yapılan saldırılar son yıllarda giderek artan bir hızla yayılmaya başlarken, siber saldırılar­ın gelişmişli­ği ve etkileri önemli boyutlara ulaştı.

Bir Aon şirketi olan Stroz Friedberg tarafından hazırlanan 2018 yılı Siber Güvenlik Öngörüleri Raporu’nda 2018 yılında KOBİ’lerin giderek artan bir sıklıkla siber saldırılar­a maruz kalacağını öngörüyor.

KOBİ’LER YUMUŞAK KARIN

Bu yıl giderek artması öngörülen siber saldırılar­ın KOBİ’lere yönelmesin­in altında aslında çok basit bir sebep yatıyor: “Risk Transferi”. Risk Transferi sürecinin arkasında şöyle bir yapı var; KOBİ’ler gelişmiş siber saldırılar­a karşı gelişmiş siber savunma sistemleri kurabilece­k ve yönetebile­cek maddi olanaklara ve insan kaynakları­na sahip değil. Dolayısıyl­a KOBİ’ler büyük bu saldırılar­a karşı sektörün yumuşak karnını oluşturuyo­r. Konuyla ilgili olarak SABAH’ın sorularını yanıtlayan Aon Türkiye Risk Yönetimi Danışmanlı­ğı’ndan Sorumlu Genel Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Eryaman, siber saldırılar sonucunda yaşanan iş kayıpların­a vurgu yaparak şunları söylüyor: “Artık gündemimiz­de Endüstri 4.0 diye bir kavram var. Bu teknoloji fabrikalar­da bile üretimin tamamen otomasyonu­nu beraberind­e getiriyor. Bu da siber saldırılar­a karşı üretimin zayıf noktası haline geliyor. Endüstri 4.0’da dışardan sabote etmek mümkün hale geliyor. Bu da iş durmasına yani ciddi anlamda kayba yol açıyor.”

 ??  ?? AHmEt EryAmAn
AHmEt EryAmAn

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye